Συνελήφθησαν, στη Θεσσαλονίκη, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας, δύο 21χρονοι , που κατηγορούνται για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό την ηλεκτρονική απάτη

σε βάρος Τραπεζικού Ιδρύματος, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Για την υπόθεση αυτή αναζητείται και τρίτο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης,

ένας 21χρονος Βρετανός που δεν εντοπίσθηκε κατά τη δίαρκεια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα (3) μέλη είχαν πετύχει να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογισμικό σύστημα νομισματικής – συναλλαγματικής ισοτιμίας του Τραπεζικού Ιδρύματος και είχαν πετύχει, με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, να αποκομίσουν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω απο 300.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, πρόσφατα, η Διεύθυνση Ασφάλειας γνωστού διεθνούς Τραπεζικού Ιδρύματος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών, που είχε ως επακόλουθο την οικονομική βλάβη της περιουσίας της Τράπεζας.

Απο την ψηφιακή αστυνομική έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποίησε εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι, οι (3) εμπλεκόμενοι, χρησιμοποιώντας πρωτότυπη μέθοδο ηλεκτρονικής διείσδυσης είχαν καταφέρει να επηρεάζουν τη διαδικασία επεξεργασίας των συναλλαγματικών δεδομένων ισοτιμίας, μεταξύ του ευρώ και της λίρας Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίωντας σύστημα παρέμβασης στο λογισμικό πρόγραμμα συναλλαγματικής ισοτιμίας και πληκτρολογώντας τις αντίστοιχες εντολές μετατροπής νομισμάτων ευρώ σε λίρες Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετύχει να μετατρέπουν ευρώ σε λίρες με την ίδια ισοτιμία.

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερναν να επωφελούνται τη διαφορά της πραγματικής ισοτιμίας, και σε διάστημα μιας βδομάδας που έκαναν συνεχείς εικονικές συναλλαγματικές πράξεις πέτυχαν να ωφεληθούν το χρηματικό ποσό των 309.102,38 ευρώ, το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς τους.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Δύο φάκελοι, που περιείχαν έγγραφα τραπεζών με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές.
  • Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
  • Δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας.
  • Το χρηματικό ποσό των 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά Φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας πρόεκυψε ότι, οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.