«Πολιτικό μήνυμα και όχι ταμπού είναι η έξοδος των δημόσιων υπάλληλων από το κράτος» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας.
Σε συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες δήλωσε πως η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας έκανε τον κύκλο της, συμπληρώνοντας πως «θα ήταν λάθος η παράταση του μέτρου για ένα εξάμηνο
ή να διευρυνθεί η “δεξαμενή” και να μειωθεί το όριο ηλικίας». Παράλληλα ο κ. Ρεππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, τονίζοντας, πως σήμερα το Σύνταγμα δεν προβλέπει απολύσεις και αυτό θα μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση το 2013.
Όσον αφορά την κριτική για καθυστερήσεις ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές για συναδέλφους του υπουργούς, που ενώ λένε ότι δεν προχωράει η εφεδρεία, από την άλλη δε δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία.
Ένας στους δύο θα αποχωρήσουν
Σήμερα από τους 680.000 δημοσίους υπαλλήλους που υπάρχουν στο στενό δημόσιο τομέα και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περισσότεροι από τους μισούς -δηλαδή 345.000- εξαιρούνται, καθώς ανήκουν στο κλάδο των εκπαιδευτικών και των ενστόλων.
Από τους 335.000 που απομένουν θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης μέχρι το 2015 150.000, οπότε θα απομείνουν συνολικά 185.000. Δηλαδή θεωρείται βέβαιη η απομάκρυνση για 1 στους 2 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αποχωρήσεις ως τώρα δείχνουν ότι μόνο το 1/10 των εργαζομένων στο δημόσιο που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας.
Την ίδια ώρα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση ρυθμίζει και το θέμα της περικοπής στις αποδοχές όσων δημοσίων υπαλλήλων αποφεύγουν την εφεδρεία.
Σε περίπτωση πάντως που η τρόικα ζητήσει παράταση της εφεδρείας, τότε το υπουργείο αναμένεται να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις. Αρχικά να υπαχθούν στο μέτρο κατηγορίες που εξαιρέθηκαν, όπως εκπαιδευτικοί και προσωπικό του ΕΣΥ.
Πηγή: skai.gr