Σήμερα Σάββατο 5/11 στις 7.30 μ.μ. στο Χώρο Τεχνών, κάνει πρεμιέρα (για το κοινό) η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με το έργο της Μάγιας Δεληβοριά «Ο Ιππότης της Αγάπης» που διακρίθηκε το 2002 με το πρώτο βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά. Η παράσταση έχει «ανοίξει» ήδη για τους μαθητές και για 50 περίπου σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διότι μετά… το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ είναι αβέβαιο!  

Κι αυτό τονίσθηκε ιδιαίτερα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Διοίκησης της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και των συντελεστών της παράστασης, στο φουαγιέ της «Στέγης». Την απογοήτευσή του εξέφρασε για μια φορά ακόμη ο πρόεδρος Γιώργος Κάκαρης, από την αρρωστημένη κατάσταση, απόρροια της οικονομικής μιζέριας και του αρνητικού κλίματος, γενικότερα απέναντι στον πολιτισμό και το θέατρο. Και ειδικότερα προς τα ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία δεν βλέπουν, όχι μόνο χρηματοδότηση αλλά ούτε και το στοιχειώδες ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τους Δήμους.

«Παρόλα αυτά εμείς αντιστεκόμαστε, κάνουμε ότι μπορούμε και προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς… Πολλοί είναι αυτοί (από τις τοπικές αρχές) που λένε… τί το θέλουμε το ΔΗΠΕΘΕ και δεν εννοούν να καταλάβουν ότι εκτός από τα προβλήματα που έχουμε από το Κέντρο, δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα εντός, από ανθρώπους της πόλης και μάλιστα ποολύ κοντινούς στο ΔΗΠΕΘΕ… Όμως, εμείς θα συνεχίσουμε παρά τα εμπόδια που μας βάζουν» τόνισε ο κ. Κάκαρης.

Στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του ΔΗΠΕΘΕ στις προγραμματικές του υποχρεώσεις ανέβηκε «χωρίς ταμείο» και με εφόδια την καλή πρόθεση των ηθοποιών και συντελεστών που ανέβασαν, με ταχύτατες πρόβες και απλήρωτοι την παράσταση, μέχρι το τέλος της χρονιάς που τυπικά ισχύει η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ.

«Στη συνέχεια βλέπουμε…» τόνισαν ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός Δ/ντής Οδ. Γωνιάδης ο οποίος μίλησε πρωτίστως για το έργο και στη συνέχεια για την παντελή αδιαφορία των υπουργών πολιτισμού που πέρασαν τα τελευταία χρόνια για τον πολιτισμό και για το θέατρο και δη στην περιφέρεια.

Το έργο, όπως είπε ο κ. Γωνιάδης, από την πρώτη ανάγνωσή του έδειξε ότι θα έχει ανταπόκριση στο κοινό κι έτσι επικοινώνησα με τη συγγραφέα η οποία συγκινημένη δέχτηκε την πρόταση να ανέβει για πρώτη φορά από επαγγελματική σκηνή.

Για το τελικό αποτέλεσμα συνέπραξαν:

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Γ. Γωνιάδης, σκηνογραφία-ενδυματολογία, Ιωάννα Στεφανοπούλου, μουσική Παγκράτης & Γιώργος Παυλίδης, χορογραφία Μελίνα Παπαδοπούλου, φωτισμοί Γιώργος Βέγγος και βοηθός σκηνοθέτη Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βασιλική Τζάμου, Αγγελική Χατζή, Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος, Ιάκωβος Μπαρλογιάννης, Βασίλης Ισσόπουλος, Νάντια Δαλκυριάδου και Λιλή Τέγου.
Συντελεστές και ηθοποιοί ευχαρίστησαν το ΔΗΠΕΘΕ και όλους τους συμμετέχοντες στην παραγωγή, για την καλή συνεργασία και για την ευκαιρία που είχαν να γνωριστούν μεταξύ τους, και για την ευκαιρία που είχαν να γνωριστούν μεταξύ τους, να ενώσουν τις δυνάμεις και τα συναισθήματά τους και να τα μεταδώσουν στα παιδιά μετά από το έργο και την παράσταση. Κι αν κρίνει κανείς από την πολύωρη, αμισθή μέχρι στιγμής δουλειά τους κι από την αγωνία της για το αποτέλεσμα, διαπιστώνει ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες (που τονίστηκαν από όλους) ότι παραδέχονται ότι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και αυτή η «Ιπποτική αγάπη» είναι προφανώς η κινητήρια δύναμη της φετινής Παιδιατρικής Σκηνής.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα