Ταινίες του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν στην Βέροια (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου. 
Όπως ανακοίνωσε η ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, το πρόγραμμα προβολών, με ελεύθερη είσοδο, έχει ως εξής:  

Κυριακή 13 Νοεμβρίου
Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ

8μ.μ  Συνείδηση / Ερντέν Κιράλ

Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με την εργασία τους. Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό.

Σκηνοθεσία: Ερντέν Κιράλ

Σενάριο: Raşit Çelikezer

Με τους: Nurgül Yesilçay (Aydanur), Tülin Özen (Songul), Murat Han (Mahmut)

Παραγωγής: Τουρκία

Τύπος: 35mm Έγχρωμο

Διάρκεια: 94′

Έτος Παραγωγής: 2008

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού (Nurgül Yesilçay) & Καλύτερου Μοντάζ (Nurgül Yesilçay) – Antalya Golden Orange FF 2008.

 
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 
Ελληνικές Ταινίες

7μ.μ  Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια / Αλέξης Τσάφας

O τίτλος της ταινίας Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια βασίστηκε σε μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από το Πράσινο Ακρωτήριο (Cabo Verde). Μια κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο της εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της: την τραυματική απουσία της μητέρας της, τη συμβίωση με τη μητριά της, την αναστάτωση που προκαλεί το ξύπνημα της εφηβείας της.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Τσάφας

Σενάριο: Zenaida Alfama

Με τους: Elisabete Gonçalves (Bia), Laura Branco (Lilí), Fonseca Soares (Calú)

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήριο

Συμπαραγωγή: Criola, Portugal

Τύπος: HDCAM Έγχρωμο

Διάρκεια: 85′

Έτος Παραγωγής: 2010

Ματιές στα Βαλκάνια

9μ.μ  Το όνειρο του Άνταλμπερτ / Γκαμπριέλ Ακίμ

Το Όνειρο του Άνταλμπερτ είναι μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι. Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Ακίμ

Σενάριο: Gabriel Achim, Cosmin Manolache

Με τους: Gabriel Spahiu (Iulica Ploscaru), Doru Ana (Lefardau), Alina Berzunteanu (Coca), Ozana Oancea (Lidia Spataru), Mimi Branescu (Bratosin), Anca Androne (Tatiana/Adalbert)

Χώρα Παραγωγής: Ρουμανία

Συμπαραγωγή: 4Proof Film

Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο

Διάρκεια: 101′

Έτος Παραγωγής: 2011

Βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ – Tallinn IFF 2009

Η ταινία προβλήθηκε στο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς «Βαλκανικά έργα σε ανάπτυξη» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2010. Η ταινία συμμετείχε στο 5ο φόρουμ συμπαραγωγών CROSSROADS του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009.

 
Τρίτη 15 Νοεμβρίου
Ελληνικές Ταινίες

7μ.μ  F.L.S. / Θάνος Τσαβλής

Στο κοντινό μέλλον, ένας άνδρας συμμετέχει στο τουρνουά F.L.S., όπου δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται για δόξα και χρήμα. Με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει ίσως την τελευταία μάχη της ζωής του.

Σκηνοθεσία: Θάνος Τσαβλής

Με τους: Θάνος Τσαβλής (άντρας), Λουκία Τζωρτζοπούλου (Μιζούνο), Γιάννης Καρύτσας (Μπλάντι), Δήμητρα Μπαμπαδήμα, Μαρία Προεστάκη (κοπέλα), Μαριάννα Βαρβιάνη, Πάνος Ηλιακόπου – λος, Παναγιώτης Μάστορας, ΜάρωΜάνθου, Ιάκωβος Βρούτσης.

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Τύπος: DVD Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο

Διάρκεια: 76′

Έτος Παραγωγής: 2011

Ματιές στα Βαλκάνια

9μ.μ   Press / Σεντάτ Γιλμάζ

Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Σκηνοθεσία:    Σεντάτ Γιλμάζ

Με τους: Aram Dildar (Firat), Engin Emre Deger (Alisan), Kadim Yasar (Hasan), Sezgin Cengiz (Kadir), Tayfur Aydin (Faysal), Asiye Dincsoy (Songul), Bilal Bulut (Lokman).

Χώρα Παραγωγής: Τουρκία

Τύπος: 35mm Έγχρωμο

Διάρκεια: 100′

Έτος Παραγωγής: 2010

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο FIPRESCI Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FACE – Istanbul IFF 2011, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέου Ηθοποιού (Aram Dildar) και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερης Ταινίας- Antalya Golden Orange Film Festival 2010 Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού (Aram Dildar)και Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Σκηνοθέτη – Ankara IFF 2011.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα