21 Νοεμβρίου…
Ημέρα Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
1974: Το τέλος της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Με αυτόν τον όρο Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974 είναι γνωστή στην Ελλάδα η μεταβατική πολιτική κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων ΕΡΕ και ΕΚ και μερικά στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, στις 24 Ιουλίου 1974, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών μετά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Αττίλας Ι), αποφάσισε να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς.  

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973 στις 23 Ιουλίου 1974.

Τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψή της ακολούθησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Αττίλας ΙΙ) χωρίς η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να μπορέσει να την αποτρέψει ούτε να την αντιμετωπίσει.  Ο βίος της κυβέρνησης αυτής διήρκεσε ως τις 21 Νοεμβρίου 1974, δηλαδή την διενέργεια των εκλογών, στις οποίες αναδείχθηκε νέα Κυβέρνηση πάλι υπό τον Καραμανλή, μετά από τη νίκη του νεοϊδρυμένου κόμματός του, της ΝΔ, στις πρώτες μετά την Δικτατορία εθνικές εκλογές. 
Στις 9 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός προέβη σε αντικατάσταση 13 υπουργών και των υφυπουργών που επρόκειτο να πολιτευτούν. 
Στις 17 Οκτωβρίου παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος και στην θέση του διορίστηκε ο υφυπουργός Δημήτριος Μπίτσιος.  Στα κρίσιμα υπουργεία διορίστηκαν εν όψει των εκλογών υπηρεσιακοί υπουργοί της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αλλά και αποδεκτοί από τα άλλα κόμματα. Στο υπουργείο Εσωτερικών διορίστηκαν ο Παναγιώτης Ζέππος και ο Κίμων Βασιλειάδης στη θέση του υπουργού και του υφυπουργού αντίστοιχα. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Γεώργιος Οικονομόπουλος και στη θέση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητες επί του Τύπου ο διαπρεπής διπλωματικός πρέσβης Άγγελος Βλάχος, με υφυπουργό τον δημοσιογράφο Νικόλαο Λιναρδάτο. 
Μόνο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν άλλαξε τον υπουργό, τον παλαιό συνεργάτη του στρατηγό Σόλωνα Γκίκα, επικαλούμενος την κρισιμότητα των ημερών, γεγονός που προκάλεσε μικρές αντιδράσεις στα άλλα κόμματα.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1942: Πρωτοεμφανίστηκε ο «Τουίτι», διάσημη κινηματογραφική φιγούρα ενός κίτρινου ανθρωπόμορφου καναρινιού, στην ταινία μικρού μήκους «A Tale of two Kitties».
2006: Υπογράφεται, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι συμφωνία 31 κρατών για την κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα, που φιλοδοξεί να παραγάγει τις επόμενες δεκαετίες καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως συμβαίνει και στον ήλιο.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα