Η έγκριση της  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου  Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας  και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο “Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Νομού Ημαθίας” συζητείται την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται  για τη γνωστή σε όλους ΜΕΑ ΧΥΤΥ, ενώ θα εγκριθεί και το κείμενο της σύμβασης, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.  

 

Μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.

Πρόκειται για ένα από πιο σημαντικά θέματα για την Ημαθία, καθώς η χρηματοδότηση της σύμβασης μέσω του Επιχειρησιακού  Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), ύψους 4,7 εκ. ευρώ  θα βοηθήσει στο να μειωθεί αισθητά το κόστος της κατασκευής της μονάδας, ενώ εισηγητής θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Πάντως η εγκατάσταση του εργολάβου της ΜΕΑ ΧΥΤΥ συνεχίζει να «κολλάει» στην πολεοδομία της Βέροιας.  Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθώς ο ανάδοχος υποστηρίζει πως υπάρχει  σε ισχύ «ευεργετικός» νόμος για έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η εταιρία να βγάλει οικοδομική άδεια, αλλά να γίνει μονή αρχιτεκτονικός έλεγχος. Μάλιστα η εταιρία έχει στα χέρια της θετική γνωμοδότηση του Γ.Γ. του Υπουργείου  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν το θέμα να «κολλάει» στην πολεοδομία.

Εγγράφως οι αντιρρήσεις

Ο ανάδοχος  του έργου θα ζητήσει εγγράφως τις αντιρρήσεις της Πολεοδομίας Βέροιας (αφού μέχρι στιγμή οι διαβουλεύσεις είναι σε προφορικό επίπεδο), έτσι ώστε στη συνέχεια αν δεν υπάρξει συνεννόηση να προβεί σε δικαστική διεκδίκηση των συμφερόντων του(για διαφυγόντα κέρδη). Είναι χαρακτηριστικό πως αν η εταιρεία υποχρεωθεί να βγάλει Οικοδομική Άδεια, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 1 εκ. ευρώ που θα είναι η αμοιβή του μελετητή.

Θυμίζουμε πως μετά την εξασφάλιση της άδειας επέμβασης από το Τμήμα Βιομηχανίας, χορηγήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας – με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη – και η άδεια εγκατάστασης στη Μονάδα του ΕΣΔΑ για 3 χρόνια. Σημειώνεται ότι η έκδοση πολεοδομικής άδειας δεν απαιτούνταν πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς η άδεια εγκατάστασης θεωρούνταν ότι κάλυπτε κι αυτή την άδεια. Πάντως τα όποια κωλύματα υπάρχουν εκτιμάται ότι μόνο κάποιες καθυστερήσεις στην έναρξη των οικοδομικών εργασιών μπορούν να επιτύχουν καθώς, η ανάδοχος εταιρία έχει όλες τις αδειοδοτήσεις που μπορεί να της ζητηθούν να προσκομίσει.

Πηγή: naousanews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα