Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση όλων των Ιρανών διπλωματών από τη Βρετανία και το κλείσιμο της πρεσβείας του Ιράν, στο Λονδίνο, μία ημέρα μετά την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία καθώς και σε κτιριακό συγκρότημα στην Τεχεράνη.

«Εφόσον μια χώρα καθιστά αδύνατο για μας να λειτουργήσουμε στο έδαφός της, δε θα πρέπει να περιμένει να λειτουργεί η δική της πρεσβεία εδώ», τόνισε ο Hague, ο οποίος έδωσε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εξετάσουν κι άλλα μέτρα σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, ενώ χαρακτήρισε «φαντασιόπληκτο» όποιον πιστεύει ότι οι επιθέσεις έγιναν χωρίς την υποστήριξη του ιρανικού καθεστώτος

Νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι μία ομάδα διπλωματών εγκαταλείπει τη χώρα για λόγους ασφαλείας, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι από τη χώρα φεύγουν όλοι οι διπλωματικοί του υπάλληλοι.

Την Τρίτη νεαροί εισέβαλαν σε κτήρια της πρεσβείας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποία καλεί την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να διακόψει όλες τις χρηματοοικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες, λόγω της πιθανής ανάμιξής τους στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: skai.gr