«Πιάνουν σήμα» Vodafone – Wind. Οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που προ τριμήνου ανακοίνωσαν την έναρξη συζητήσεων «για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας», φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για την από κοινού σύμπραξή τους στην Ελλάδα.

Αν και το ζήτημα φάνηκε να μη σημειώνει ουσιώδη πρόοδο τις προηγούμενες εβδομάδες, πληροφορίες αναφέρουν πως τελικώς επετεύχθη ένα modus operandi που θα οδηγήσει στο επόμενο σημαντικό βήμα, αυτό της επισημοποίησης της σύμπραξης μέσω αιτήματος λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Ε.Ε. Δεδομένου ότι το νέο σχήμα θα ελέγχει μερίδιο κοντά στο 50% της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας (σ.σ. επιπτώσεις υπάρχουν και στη σταθερή τηλεφωνία, αφού η Vodafone διαθέτει το 18% της hol, ενώ η Wind έχει απορροφήσει την πρώην Tellas) η συναίνεση των ευρωπαϊκών αρχών θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

‘Έμπειρα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ακόμη και εάν οι μέτοχοι των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις για τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους συνεργασίας, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν η ελληνική και -κυρίως- η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Όπως αναφέρθηκε στα ξένα ΜΜΕ αναφορικά με το θέμα της έγκρισης από την Ε.Ε, το δίλημμα είναι απλό: παραμένει ισχυρότερη η έννοια του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, ή είναι πλέον βαρύνουσα η ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων, κάτι που συνεπάγεται σε χαλάρωση των κανονιστικών ρυθμίσεων, χάριν της τόνωσης των επενδύσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Όποια κι αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι πως θα επανακαθορίσει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Τα ίδια στελέχη, πάντως, σημείωναν πως ακόμη και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα προτού λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα. Ακόμη όμως και στη συνέχεια, δεν είναι απαραίτητο ότι τα δύο brand names θα ενοποιηθούν. Όλα αυτά, βέβαια, δεν ισχύουν σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες διατηρήσουν την επιχειρηματική τους οντότητα και προχωρήσουν σε συμπράξεις με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Ενδεχομένως μια εκ των δύο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ιδεατός πάροχος (MVNO) ή μια τρίτη εταιρεία να αναλάβει τη τεχνική υποστήριξη των δικτύων των δύο ομίλων, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην παροχή υπηρεσιών.

Το ζητούμενο, ωστόσο, για όποια λύση επιλεγεί είναι να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις ανάγκες για αποτελεσματικότερη κεφαλαιακή και λειτουργική διαχείριση. Δεδομένων των συνθηκών που υφίστανται πλέον στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που καλούνται να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες του κλάδου, το ζήτημα του λειτουργικού κόστους έχει τεθεί ως προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές από τους βασικούς τους μετόχους.

Στο θέμα υπήρξε, πάντως, τοποθέτηση και από τον έτερο σημαντικό πόλο της αγοράς. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Technology, Media and Telecoms της Morgan Stanley στην Βαρκελώνη ότι εκτιμά πως ο ρυθμιστής θα εγκρίνει την σύμπραξη Vodafone –Wind, εξέλιξη που χαρακτήρισε θετική, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα για τον κλάδο στη χώρα μας θα είναι δύσκολα. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ τάχθηκε υπέρ του εγχειρήματος, τονίζοντας πως «προτιμά ο Οργανισμός να δραστηριοποιείται σε μία αγορά σταθερή και όχι προβληματική».

Ν. Χρυσικόπουλος

Πηγή:capital.gr