«Ποιος μετά τον Παπανδρέου;», «Ο Παπανδρέου κέρδισε για να χάσει», «Ο Παπανδρέου θα κυβερνήσει λίγο περισσότερο», είναι μερικοί από τους τίτλους των γερμανικών εφημερίδων που αφορούν στη ψηφοφορία της Παρασκευής στην Βουλή.

«Δημοκρατία αλά ελληνικά: Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επιβίωσε της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης, αφότου υπονόησε την αποχώρησή του.

Το παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει», παρατηρεί η γερμανική έκδοση των Financial Times.

Η εφημερίδα περιγράφει τη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και παρατηρεί: «Με την υποστήριξη των βουλευτών του ο Παπανδρέου εισέρχεται ενισχυμένος στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση προκειμένου να σχηματίσει μια διακομματική κυβέρνηση. Εάν τα καταφέρει θα μπορέσει να αποχωρήσει και θα έχει διαφυλάξει το κύρος του», σχολιάζει η Financial Times Deutschland.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβίωσε της σοβαρότερης κρίσης της θητείας του, παρατηρεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να συσπειρώσει 152 από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας. «Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επίδοση για κάποιον που 24 ώρες πριν θεωρείτο αναξιόπιστος και εντελώς αποδυναμωμένος, και για μερικούς έτοιμος να αποδράσει με ελικόπτερο». Σίγουρο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διασφάλισε χρόνο για να πάρει ανάσες. Σίγουρο είναι επίσης ότι ο Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, προσθέτει σε άλλο σημείο η Neue Zürcher Zeitung.

«Ο Παπανδρέου θα κυβερνήσει λίγο περισσότερο»

Το Βενιζέλο θεωρούν πιθανότερο διάδοχο του Παπανδρέου οι γερμανικές εφημερίδες. Το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και με τίτλο «Ο Παπανδρέου θα κυβερνήσει λίγο περισσότερο», κάνει λόγο για την ανάσταση κάποιου που θεωρήθηκε νεκρός. «Οι έλληνες βουλευτές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό. Κάποιοι αναμένουν να παραιτηθεί. Θα το κάνει όμως αυτό ο Παπανδρέου», διερωτάται το περιοδικό. Σε άλλο σημείο το Der Spiegel παρατηρεί: «Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, που έθετε την παραίτηση του Παπανδρέου ως όρο για τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις, δείχνει να μην ενδιαφέρεται πλέον για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα δείχνουν έντονο ενδιαφέρον η Δημοκρατική Συμμαχία και οι δεξιοί λαϊκιστές να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές. Εάν και αυτοί οι δυνητικοί εταίροι επιμένουν στην αποχώρηση του πρωθυπουργού ή εάν οι συντηρητικοί τελικά συμμετάσχουν είναι ακόμη ασαφές», παρατηρεί το περιοδικό, συμπεραίνοντας ότι «τίποτε δεν είναι αδύνατο στην ελληνική πολιτική, όπου ακόμη και θέσεις που έχουν διατυπωθεί με επιμονή έχουν μόνο περιορισμένη χρονική ισχύ». Εδώ αναφέρεται το παράδειγμα του κ. Σαμαρά που σύμφωνα πάντα με το Spiegel-online, πριν από μερικές ημέρες ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση με «οποιοδήποτε κόστος». Μετά εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, αλλά και αυτό ξεπεράστηκε. «Ποιος ξέρει σε μερικές ώρες τι θα ισχύει», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό.

Άλλες εφημερίδες όπως η Die Welt «βλέπουν» τον Ευ. Βενιζέλο πιθανό διάδοχο του κ. Παπανδρέου. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε ισχυρισμούς της εφημερίδας Deal, που θέλουν επιχειρηματικούς της Ελλάδας, στους οποίους ανήκουν τα περισσότερα μίντια να έχουν αποφασίσει να «σβήσουν» τον Παπανδρέου. Αν είναι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιον θα υποστηρίξουν οι επιχειρηματίες. Αλλά μπορεί να γίνουν και όλα αλλιώς και ο Παπανδρέου να παραμείνει στην εξουσία. Τίποτε δεν είναι αδύνατον πλέον στην Αθήνα, γράφει η Die Welt.

Πηγή: skai.gr