1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Προγραμματίζεται για τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δανειακή σύμβαση θα καταρτιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος απαιτείται ένας περίπου μήνας για τη διεξαγωγή του. Υπάρχουν, πάντως, και κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, αναλόγως του πώς θα πάει η ανταλλαγή ομολόγων.

2. ΑΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ; Αντιθέτως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν κάλπες. Αν μειοψηφήσει η πρόταση Παπανδρέου, η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αν πλειοψηφήσει η πρόταση, και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσφύγει συντόμως σε πρόωρες κάλπες, ώστε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα κέρδη του.

3. ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ; Επειδή στο εσωτερικό του κόμματός του κορυφαία στελέχη ήταν κατά του δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών και ο Ε. Βενιζέλος (όπως προκύπτει εμμέσως και από το άρθρο του στα χθεσινά «Νέα», ανεξαρτήτως αν εν τέλει συμφώνησε στην ΚΟ, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό), ο Ανδρέας Λοβέρδος («φανατικά» αντίθετος) και πολλοί ακόμα, μεταξύ αυτών και η ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στον Ε. Βενιζέλο και προετοιμαζόταν για εκλογές. Με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν βεβαίως τη λάβει, στρατεύει (τουλάχιστον δημοσίως) όλα τα μέλη της ΚΟ υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ ουσιαστικά αποτρέπει βουλευτές όπως π.χ. ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, να ζητούν άλλο πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι αν όλοι οι βουλευτές θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής στον Γ. Παπανδρέου.

4. ΓΙΑΤΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ; Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία του Ε. Βενιζέλου στην πρόταση για δημοψήφισμα, οριστικοποιεί τη συμφωνία για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

5. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ; Γιατί στις εκλογές θα υφίστατο πολιτική ήττα στρατηγικής σημασίας, καταστροφική όχι απλώς για τον ίδιο αλλά και για το ίδιο του το κόμμα. Με το δημοψήφισμα, στοχεύει στην παραμονή του για ένα διάστημα στην πολιτική ζωή. Παράλληλα, μέσω του δημοψηφίσματος στοχεύει και στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας υποστηρικτών του, προκειμένου με αυτούς να πάει στις εκλογές, καθώς ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον ή και έχει περάσει αντίθετα με τον πρωθυπουργό.

6.ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους κορυφαίους εταίρους, και είχε λάβει την άδειά τους, «φωτογραφίζοντας» τουλάχιστον την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

7. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ; Είναι πάρα πολύ πιθανό και κάτι τέτοιο θα είναι η πλέον οδυνηρή εξέλιξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αρκετές δυνάμεις στο εξωτερικό -για δικά τους οφέλη- θα χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα, ως όπλο, προκειμένου να πείσουν είτε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί, είτε ότι η Ελλάδα ψάχνει πρόσχημα να μην εφαρμόσει τα μέτρα που δεσμεύτηκε. Γεγονός που θα επιτρέψει σε αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να δημαγωγήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά και θα αποτελέσει άλλο ένα «όπλο» στις αγορές, στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν περισσότερο σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

8. ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Ουδείς το γνωρίζει. Πρώτη προϋπόθεση η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα την προσεχή Παρασκευή. Δεύτερη και κυριότερη, να μην… μείνει στα μισά του δρόμου και της πορείας προς το δημοψήφισμα, η δανειακή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Τρίτη προϋπόθεση, να μην υπάρξει… ατύχημα, π.χ. κοινωνικές εκρήξεις τέτοιες που θα επιφέρουν πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης. Και υπάρχουν πολλές ακόμα προϋποθέσεις, ώστε να φτάσουμε -ή να μην φτάσουμε- στο δημοψήφισμα.

9. «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»: Οι «γκρίζες ζώνες» του δημοψηφίσματος είναι πολλές. Τι θα συμβεί, π.χ., αν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν φτάσει στο 40%, ώστε το αποτέλεσμα να μετράει;

10. ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ; Σαφώς και όχι. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, δεν έχει οριστικοποιήσει αν πρώτα θα ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή και μετά στηθούν κάλπες, όπως επιθυμεί ο κ. Ε. Βενιζέλος, ή εάν θα γίνει απευθείας το δημοψήφισμα, όπως είναι η επικρατούσα άποψη στο Μαξίμου, αλλά και μεταξύ κορυφαίων υπουργών, όπως π.χ. ο κ. Χάρης Καστανίδης και ο κ. Δημήτρης Ρέππας.

11. ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ; Το σίγουρο είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές που θέτει το δημοψήφισμα, διαπερνά όλα τα κόμματα οριζόντια -με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ- και θα έχουν σοβαρά προβλήματα συνεχώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν η ΝΔ και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όμως και το ΠΑΣΟΚ μόνο αλώβητο δεν θα μείνει.

Ο προβληματισμός και το «φάντασμα» της αποστασίας πάνω από την ΚΟ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη λεγόμενη «βενιζελική ομάδα» ενόψει της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Αν δεν κινδύνευα να κατηγορηθώ για αποστάτης δεν θα έδινα ψήφο εμπιστοσύνης, το δημοψήφισμα δεν είναι λύση», αναφέρουν χαρακτηριστικά βουλευτές στο real.gr.

Αιφνιδιασμένοι από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κι αρκετά προβληματισμένοι είναι και κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. η «κίνηση των 3», ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Βάσω Παπανδρέου.

Όπως επιμένουν βουλευτές της πλειοψηφίας, η τριήμερη συζήτηση από αύριο και η ψήφος εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής, ίσως να κρύβουν παγίδες για τον πρωθυπουργό.

Πηγή : real.gr