Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά 9-12 ετών διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με τίτλο «Εργαστήρι για Φίλους Μουζικάντηδες της… Βέροιας». Πρόκειται για ένα μουσικοκινητικό-θεατρικό εργαστήρι του «Κρουστόφωνου» βασιμένο στο γνωστό παραμύθι «Οι μουζικάντηδες της Βρέμης». Μια ιστορία φιλίας και αγάπης για τα ζώα, τη μουσική και τις τέχνες γίνεται αφορμή για δημιουργία και καλλιτεχνική παρουσίαση από τα ίδια τα παιδιά.  

Κατά τη διάρκεια ενός 3ωρου εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη διαδικασία ανεβάσματος μίας μουσικοθεατρικής παράστασης και παράλληλα να εξοικειωθούν με πλήθος κρουστών οργάνων και να παίξουν ρυθμούς, τραγούδια, παιχνίδια ή να χορέψουν. Να γίνουν τα μέλη μιας ορχήστρας ή χορωδίας και να παίξουν τους ρόλους των μουζικάντηδων (της Βρέμης), κερδίζοντας τη χαρά της έκφρασης, της δημιουργίας, του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Στη λήξη του εργαστηρίου μπορεί προγραμματισθεί σύντομη παρουσίαση βασισμένη στο παραμύθι.

Γενικότερες επιδιώξεις του εργαστηριακού εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελούν η επαφή των παιδιών με ένα λαϊκό παραμύθι από την παγκόσμια παράδοση
 (Ευρώπη, Ελλάδα) και παράλληλα να δεχθούν ερεθίσματα που συντελούν στην ευαισθητοποίηση τους σε ζητήματα σχετικά με την βιβλιοφιλία και την σημασία της ανάγνωσης, την ποιότητα ζωής, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη για το περιβάλλον και τα ζώα, τη αξία της μουσικής και των τεχνών κλπ..

 Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας , όπως:
·    Προσέλευση-Εικαστικές δραστηριότητες σχετικές με την ανάγνωση και το συγκεκριμένο παραμύθι (ζωγραφική κονκάρδας, κ.α.).
Παιχνίδια εμψύχωσης, Τραγουδοπαιχνίδια και τραγουδοχοροί.
Μουσικοκινητικά παιχνίδια προετοιμασίας σχετικά με τα βιβλία και την ανάγνωση και ειδικότερα γύρω από το παραμύθι «ΜΟΥΖΙΚΑΝΤΗΔΕΣ» ή το μουσικό παραμύθι « οι φίλοι μας οι μουζικάντηδες». Ανάγνωση του συγκεκριμένου παραμυθιού.
Προετοιμασία και Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού σε διασκευή του Κρουστόφωνου, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε διαφορετικές ομάδες (μουσικής και θεάτρου).
Γιορταστικό επίλογο με ελληνικά και ξένα παραδοσιακά τραγούδια και τραγουδοπαιχνίδια.
Το εργαστήρι βασίζεται σε αντίστοιχη παράσταση του Κρουστόφωνου καθώς και σε έκδοση βιβλίου με cd (2005) ή σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις άρθρων
(βλ. Ερκέκογλου και Θεοδωρίδης, 2007)

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (που θα επαναληφθεί 4 Σάββατα )
Ηλικία παιδιών:  9-12 ετών
Αριθμός εργαστηρίων: 4 Σάββατα 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2011
Αντωνιάδειος Στέγη 
Γραμμάτων και Τεχνών
Συμμετοχή 7€
ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΟ 23310- 78100
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι Νίκος Θεοδωρίδης, σε συνεργασία με τον Χρήστο Ερκέκογλου και συνεργάτες του Κρουστόφωνου
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα