Η απροθυμία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσκομίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση εκ μέρους των δήμων να ολοκληρώσουν την κατασκευή των ιστοσελίδων τους ευθύνονται εν πολλοίς στη μη εφαρμογή διάταξης του «Καλλικράτη», που υποχρεώνει τους αιρετούς άρχοντες να αναρτούν στο Διαδίκτυο τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης.  

Πρόκειται για την εφαρμογή διάταξης του Νόμου 3852/2010 που ορίζει ότι ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε κάθε δήμο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν σταδιακά στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία εστάλησαν από τον υπουργό Χάρη Καστανίδη στη Βουλή, δείχνουν ωστόσο ότι πολλοί αιρετοί δεν έχουν ανταποκριθεί στην εκ του νόμου υποχρέωση δημοσιοποίησης της δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης.

Από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις είτε οι δήμαρχοι επικαλούνται τις καθυστερήσεις στην τεχνική ολοκλήρωση των ιστοσελίδων των δήμων τους και δηλώνουν ότι αυτές βρίσκονται σε φάση κατασκευής είτε απλώς ενημερώνουν ότι κάποιοι υπόχρεοι δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση τους και δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Οι δηλώσεις των αιρετών στην Ημαθία

Στον Δήμο Βέροιας, οκτώ είναι οι αιρετοί των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Πρόκειται για την Δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και τους Νίκο Μωυσιάδη, Βαρβάρα Σταυροπούλου, Χρήστο Τσιούντα, Γιώργο Μιχαηλίδη, Ελισάβετ Αρχοντάκη, Παύλο Παυλίδη και Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου (η σειρά των ονομάτων είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου Βέροιας www.veria.gr)

Στον Δήμο Νάουσας, επίσης οκτώ αιρετοί έχουν δημοσιεύσει το Πόθεν Έσχες τους. Πρόκειται για τον Δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό καθώς και τους Βασίλη Τζώρτζη, Μαρία Καρυδά, Αγγελάκη Λακηνάνο, Ευδοξία Ιτσκάρα, Ίλια Ιωσηφίδου, Γιάννη Γιαννούλη και Γιώργο Βασιλείου (η σειρά είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας www.naoussa.gr).

Στον Δήμο Αλεξάνδρειας δεν υπάρχει σχετική ενότητα για το Πόθεν Έσχες των αιρετών και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν κοινοποιημένα στοιχεία στο διαδίκτυο (www.alexadria.gr) από κανέναν αιρετό.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα