15 Οκτωβρίου…

Παγκόσμια Ημέρα των Τυφλών (του Λευκού Μπαστουνιού),   
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών.

Σαν σήμερα…

1837: Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είναι το κύριο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με σκοπό την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των φοιτητών της. H Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών απαρτίζεται από δυο τμήματα, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και το Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης.  


1878: Ο Τόμας Έντισον ξεκινά εταιρεία ηλεκτρικών, γνωστή σήμερα ως General Electric.

Ο Τόμας Έντισον ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.
1995: Επανεκλέγεται Πρόεδρος του Ιράκ (σε δημοψήφισμα-για μια ακόμα επταετή θητεία) ο Σαντάμ Χουσεΐν, με 99,96%.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937 και εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο εις θάνατον δι’ απαγχονισμού.  Ο Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε το Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις 9 Απριλίου του 2003, όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την ονομασία “Σοκ και δέος”. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ξεκίνησε δύο πολέμους. Επιτέθηκε αρχικά στο Ιράν και έπειτα στο Κουβέιτ, το 1990.
1999: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς. Ιδρύθηκε στη Γαλλία, το 1971 και αριθμεί περίπου 2.000 άτομα, το 70% εκ των οποίων είναι γιατροί.
2005: Με δημοψήφισμα στο Ιράκ εγκρίνεται (με 78,5% υπέρ έναντι 21,4% κατά) το νέο Σύνταγμα.
ΘΑΝΑΤΟΙ
Μάτα Χάρι: (1917) 41 ετών, το κανονικό της όνομα ήταν Μαργκαρέτα Χερτρουίντα Τζέλε, ήταν ολλανδή καλλονή, που εκτελέστηκε ως κατάσκοπος.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα