20 Οκτωβρίου…
Παγκόσμια Ημέρα της οστεοπόρωσης
Παγκόσμια Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
Ημέρα της Αστυνομίας   

(Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου, την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου. Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πατρίδα και την κοινωνία).  
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)

1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος. Η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Σε αυτή τη ναυμαχία τα πλοία των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν καλύτερα εξοπλισμένα από αυτά των Αιγυπτίων και Οθωμανών αντιπάλων τους και τα πληρώματά τους καλύτερα εκπαιδευμένα, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωτική νίκη.

1973: Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως Βασίλισσα της Αυστραλίας εγκαινιάζει επίσημα την Όπερα του Σύδνεϋ.
Η όπερα του Σύδνεϋ (Sydney Opera House), βρίσκεται στο Σύδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι μία από τις πιο περίφημες αρχιτεκτονικές εικόνες του 20ου αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Η ονομασία του και μόνο μας προϊδεάζει για μία ειδική μορφή και έναν ιδιαίτερο χώρο. Η όπερα έγινε μέρος μιας αναθεώρησης της αρχιτεκτονικής στη δεκαετία του 50′, αναπτυσσόμενη από τον Μοντερνισμό της δεκαετίας του 30′ και 40′. Το κτίριο είναι τοποθετημένο στο Bennelong Point, ένα ταπεινό ακρωτήρι κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σύδνεϋ, το κτήριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Η όπερα μετατρέπει το τοπίο σε μία σειρά από εξέδρες με λευκά κελύφη τα οποία πλέουν πάνω από αυτές. Εκτός από πολλά περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές, η όπερα είναι το σπίτι της όπερας της Αυστραλίας, θεάτρων του Σύδνεϋ και της συμφωνικής ορχήστρας του Σύδνεϋ. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της, η όπερα του Σύδνεϋ περιέχει πέντε θέατρα, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια, έξι bars και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1922: Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

1968: O Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την, χήρα του Τζον Κένεντι, Τζάκυ Κένεντι.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι: (1932) 84 ετών, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα