26 Οκτωβρίου…
 
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)
1957: Πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός.  

Λίγα λόγια για τη ζωή του: Ο Ν. Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, εποχή κατά την οποία το νησί αποτελούσε ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του Μιχάλη Καζαντζάκη (εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού) και της Μαρίας. Στο Ηράκλειο έβγαλε το γυμνάσιο και το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε νομικές σπουδές, αφού τελείωσε τη σχολή το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, κατατάχτηκε εθελοντής, αποσπασμένος στο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Καζαντζάκη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως με αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημα του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Το 1927 ξεκίνησε την ανθολογία των ταξιδιωτικών του άρθρων για την έκδοση του πρώτου τόμου του Ταξιδεύοντας, ενώ το περιοδικό Αναγέννηση, δημοσίευσε την «Ασκητική», το φιλοσοφικό του έργο, εξαιτίας του οποίου το 1930 δικάστηκε για αθεϊσμό. Τρεις φορές προτάθηκε ο Καζαντζάκης για το Βραβείο Νόμπελ. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη, ένα βραβείο το οποίο προερχόταν από το σύνολο των τότε Σοσιαλιστικών χωρών. Τον επόμενο χρόνο με κλονισμένη την υγεία του καθώς προβλήθηκε από λευχαιμία κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου (1957) σε ηλικία 74 ετών. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1912: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό.

1929: Εγκαινιάζεται το φράγμα του Μαραθώνα. Από τη λίμνη, που σχηματίζεται υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1994: Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας Ειρήνης που τερμάτιζε μια εχθρότητα 46 ετών.

2002: Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα