Σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή βρίσκεται από την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η διαδικασία παραχώρησης με συμβολικό ενοίκιο δημόσιας αγροτικής γης για παραγωγική αξιοποίηση από αγρότες και νέους που επιδιώκουν τη δραστηριοποίησή τους στον αγροτικό χώρο.  

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους στις εν δυνάμει διαθέσιμες εκτάσεις της τάξεως των 2.936.000 στρεμμάτων, σ’ αυτή τη φάση και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση 1.216.499 στέμματα.   
Η διαδικασία για τη παραχώρηση αυτών των εκτάσεων «τρέχει» ήδη μέσα από τη δικτυακή πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή τους και τη διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε η διασταύρωση τριών ψηφιακών αρχείων και ειδικότερα του εποικιστικού αρχείου διανομών και αναδασμών του ΥπΑΑΤ, του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων LPIS του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δηλώσεων ΟΣΔΕ των δύο προηγούμενων περιόδων. Από αυτά προέκυψαν ότι υπάρχουν καθαρά διαθέσιμα αγροτεμάχια, συνολική έκτασης 1.216.499 στρεμμάτων. Αυτά τα αγροτεμάχια θα ελεγχθούν από τις Περιφέρειες και θα μπαίνουν σταδιακά στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα άλλα 580 αγροτεμάχια πάνω από 500 στρέμματα το καθένα με άλλους όμως όρους αφού δεν θα προορίζονται για γεωργικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον υπουργό και τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να δημοσιευθούν 833 αγροτεμάχια από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι τα αγροτεμάχια αυτά αφορούν συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Eνότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας. Όσοι ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα κτήματα μπορούν να κάνουν διαδικτυακή αίτηση με καταληκτική ημερομηνία την 18η Νοεμβρίου.

Τα βήματα της διαδικτυακής πλατφόρμας
Η διαδικτυακή πλατφόρμα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στοχεύει στην διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και στην άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων αναφορικά με την ενοικίαση δημόσιας γεωργικής γης. Οι ενδιαφερόμενοι, με χρήση των κατάλληλων επιλογών, μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόρια τους αλλά και τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται.

Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).

Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

Πιο αναλυτικά:

•100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.

•200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής

•180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών

•60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)

•50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).

Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ. ενώ στην πλειοψηφία τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων.

Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση.

Για τυχόν απορίες σχετικά με τη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του συστήματος.

Πηγή: agronews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα