30 Οκτωβρίου…
Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων.
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)

1947: Υπογράφεται η εμπορική συμφωνία GATT από 23 κράτη, στη Γενεύη.
H Γενική Συμφωνία Δασμών και Eμπορίου (GATT) τέθηκε σε ισχύ το 1947. Mαζί με το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και τη Παγκόσμια Tράπεζα ήταν ένας από τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο για να ρυθμίσουν τη διεθνή οικονομία και να εμποδίσουν την επανεμφάνιση των καταστροφικών προστατευτικών πολιτικών που είχαν ακολουθηθεί μεταξύ των δύο πολέμων.  

H GATT είχε την ευθύνη της επιτήρησης του διεθνούς εμπορίου προϊόντων και ιδίως την ελευθέρωσή του με τη μείωση, μέσω διαπραγματεύσεων, των δασμολογικών εμποδίων. H αρμοδιότητα της GATT, ήταν, επομένως, αρκετά στενή στην αρχή, αλλά το πεδίο δράσης της διευρύνθηκε μετά τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ουρουγουάης και η ίδια τέθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Συμβαλλόμενα μέρη στις συμφωνίες της GATT ήταν τα κράτη μέλη της EE, αλλά, λόγω της κοινής εμπορικής πολιτικής, συμμετείχαν στις εργασίες της GATT – και από το 1995 του ΠΟΕ – σαν Ευρωπαϊκή Κοινότητα. H Επιτροπή είναι ο διαπραγματευτής και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/Ένωσης στον ΠΟΕ. Η ίδια η ΕΚ/ΕΕ έχει υπογράψει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί υπό την αιγίδα της GATT.

Οι χώρες της ΕΕ, όπως και οι άλλες εκβιομηχανισμένες χώρες, δέχτηκαν να κάνουν σημαντικές δασμολογικές παραχωρήσεις, ιδίως προς τις υπό ανάπτυξη χώρες, κατά τη διάρκεια διαδοχικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του 1960 και του 1979 στα πλαίσια της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου. Εξαιτίας των «γύρων» Dillon (1960-1962) και Kennedy (1964-1967), οι τελωνειακοί δασμοί των χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις μειώθηκαν κατά περίπου 50%. Mετά από τις διαπραγματεύσεις του γύρου του Tokyo (1973-1979), αποφασίστηκε μια νέα μείωση των τελωνειακών δασμών κατά το ένα τρίτο, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε οκτώ στάδια. Aπό το 1985, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έπαιρνε μέρος δραστήρια στη διαδικασία ενός νέου κύκλου πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της GATT. H έναρξη αυτού του γύρου έγινε στη συνδιάσκεψη της Punta del Este (Oυρουγουάη), τον Σεπτέμβριο του 1986.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

2000: Ολοκληρώνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σύδνεϋ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση κατακτώντας 10 μετάλλια (4 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο).

2003: Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει να αρθεί η ασυλία πέντε βουλευτών, για παραβάσεις του ΚΟΚ και για ψευδορκία.

2006: Αρχίζει στην Αθήνα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα