Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHT) θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον του Πεκίνου να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία υποστηρίζει ότι το Πεκίνο επιθυμεί ένα ισχυρό ευρώ και την σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Στο ερώτημα τι κίνητρο έχει η Κίνα να αγοράσει ομόλογα χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία από τη στιγμή που μπορεί να αγοράσει αν το επιθυμεί ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών με κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα, ο Φόλκερ Τράιερ απαντά:

«Η Κίνα δεν ανακάλυψε μόλις χθες την Ευρώπη ως αγορά για τα προϊόντα της. Η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά για τους Κινέζους ακόμα και σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο γνωρίζει καλά ότι για ένα ισχυρό ευρώ θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα. Επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα, ενδιαφέρονται ωστόσο και για την ευρωζώνη, η οποία παραμένει ισχυρή παρά την κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Σύνοδος δεν έδωσε βέβαια λύση μια κι έξω. Είναι ωστόσο μια εξέλιξη που δεν θα αφήσει αδιάφορους τους Κινέζους».

Στο τραπέζι το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς;

Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα. Και το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Είναι έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς για να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ; Ο επικεφαλής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητήριου εξηγεί:

«Το ζητούμενο για την Κίνα είναι να αναγνωριστεί από την ΕΕ ως οικονομία της αγοράς. Γνωρίζει βέβαια ότι μια χώρα μέλος του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO) αναγνωρίζεται μετά από 15 χρόνια αυτομάτως ως οικονομία της αγοράς. Συνεπώς το Πεκίνο ελπίζει ότι το αργότερο το 2016 θα έχει επιτύχει το στόχο του.

Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η Κίνα θα επιμείνει να της αναγνωριστεί το στάτους της οικονομίας της αγοράς νωρίτερα. Θα ήταν βέβαια καλό για τη χώρα, όμως η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμα τόσο πολύ. Πιστεύω ότι από την πλευρά μας δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τα παζάρια».

Πηγή:skai.gr/ deutsche welle

Υπεύθυνος Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης