Μη αναστρέψιμες κινδυνεύουν να είναι οι επιπτώσεις του «κουρέματος» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία,

η αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι οργανισμοί αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ. Οι οργανισμοί έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου 8 δισ. ευρώ,

σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ περί τα 17 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα μέσω του “Ειδικού Κεφαλαίου”.

Σύμφωνα με επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων, αν δεν υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του “κουρέματος”, τότε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας με επιπτώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στις παροχές υγείας.

Όπως εκτιμάται, αν στη νέα εξέλιξη τα ταμεία συμμετάσχουν με επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης των ομολόγων, τότε θα μπορούσε να υπάρξει φως στο τούνελ. Αν, όμως, εισέλθουν στην διαδικασία του “κουρέματος” και δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση, τότε οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές. Βεβαίως, η ενισχυμένη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι ήδη είναι μειωμένη κατά περίπου 10% στο πλαίσιο του σχεδιασμού των δανειστών μας, ενώ το Δημόσιο οφείλει μόνο στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, η απομείωση για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα είναι 12,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γι’ αυτό και απαιτείται η εξεύρεση μηχανισμού κάλυψης. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, θα πρέπει να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι αδύνατον να καλύψουν τα 12,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μεταξύ των παρεμβάσεων, ενδεχομένως, να υπάρξουν και νέες συγχωνεύσεις ταμείων.

Σημειώνεται ότι τον μεγαλύτερο όγκο απευθείας ομολόγων κατέχει το ΙΚΑ με 2 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το ΤΕΑΔΥ και ο ΟΓΑ με ομόλογα αξίας άνω του ενός δις ευρώ, για κάθε ταμείο.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούν ότι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η “μαύρη τρύπα” αγγίζει τα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής, των βεβαιωμένων οφειλών ιδιωτών, των απωλειών εσόδων λόγω της κρίσης και των διογκωμένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Παράλληλα, τον… δρόμο προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) φαίνεται να παίρνει η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: real.gr