Τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ενημέρωση η Α. Μέρκελ, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο.

των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να έκανε λόγο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που θα κινηθεί μεταξύ 50 και 60 %, καθώς και για μόχλευση του EFSF

που θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 100 δις ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριτίν, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις για το 2ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθούν πιθανότατα το Δεκέμβριο.

Στην ολομέλεια ο EFSF

Εν τω μεταξύ η Α. Μέρκελ αποφάσισε να περάσει την περαιτέρω διεύρυνση του EFSF από την ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου και όχι απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τις κυβερνητικές της δηλώσεις και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το απόγευμα.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για έναν έξυπνο πολιτικό ελιγμό προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία και μια ξεκάθαρη εντολή για τις νέες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης. Η κίνηση αυτή όμως κρύβει αναμφίβολα και κινδύνους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τη λεγόμενη μόχλευση του EFSF, καθώς ουσιαστικά, όπως λένε, συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο και απρόβλεπτες συνέπειες για τους φορολογούμενους. Εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά εντέλει είναι μάλλον απίθανο να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από την αντιπολίτευση που ζητούσε ψηφοφορία στην ολομέλεια λόγω της κρισιμότητας του θέματος. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι αφήνουν μάλιστα μετά την εξέλιξη αυτή ανοιχτό το παράθυρο συναίνεσης.

Πηγή: skai.gr/DW