Την ανάγκη ελάφρυνσης του -δυσβάσταχτου όπως το αποκάλεσε- χρέους επισήμανε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,

χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης του χρέους. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «με την Ελλάδα παρούσα»,

ενώ ζήτησε συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «έχουμε κάνει μια πρωτοφανή εθνική προσπάθεια μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή ποτέ κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει σηκώσει τόσο βάρος• είμαστε ένας υπερήφανος λαός και δικαιούμαστε αυτό το σεβασμό. Η Ελλάδα μπορεί. Στόχος μας σήμερα είναι να δεχθούμε ελάφρυνση του χρέους, αυτό το δυσβάσταχτο βάρος πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, «παράλληλα προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε δε, ότι χρειάζεται να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση: «Χρειάζεται συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για πανευρωπαϊκή λύση» επισήμανε.

«Έχουμε βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, βούληση για κοινωνία με συνοχή, βούληση να σωθεί η Ελλάδα με συμμετοχές στα βάρη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των τραπεζών, βούληση για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων το λεγόμενο EFSF» ανέφερε για τις συζητήσεις που είχε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάναμε. Αναζητούμε την βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους αποσαφηνισμένους στόχους».

Πηγή: skai.gr