Παράλογες χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου ο –θεωρούμενος ως μετριοπαθής- τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,

προειδοποιώντας πως «είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ’ έναν θερμό πόλεμο». Εάν οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι οι “αγάδες” θα πολεμήσουν γι’ αυτούς, τότε κάνουν λάθος,

δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρισλι. Ίσως το πράξει η Ελλάδα, συνέχισε και διερωτήθηκε «τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες στην Τουρκία».

Στη συνέντευξή του ο κ. Ταλάτ διερωτάται πόσο λογικό είναι κάποιος να προκαλεί την Τουρκία και εκτιμά πως για να δρουν οι Ελληνοκύπριοι με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τη δύναμή της για να προσθέσει πως δεν συμμερίζεται την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποστηρίζει ότι δεν φοβάται την Τουρκία.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ υποστηρίζει πως ο Ντερβίς Έρογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Άγκυρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είχε αποχωρήσει προ καιρού. Εάν δεν υπήρχε η Τουρκία, ισχυρίζεται, ο Έρογλου δεν θα προσερχόταν καν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Καταλήγοντας ο πρώην επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων δηλώνει πως η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι υπέρ της επίτευξης λύσης, «διότι η λύση είναι κάτι που η Αγκυρα έχει ανάγκη».

Εντωμεταξύ, νέα αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας νότια της Κύπρου ανήγγειλε σήμερα Τετάρτη η Τουρκία.

Σε σχετική νότα που εξέδωσε η Άγκυρα αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δύο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή 55 μίλια βόρεια της πλατφόρμας του γεωτρύπανου που εκτελεί έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου.

Πηγή: skai.gr