Με εκτεταμένα επεισόδια σημαδεύτηκαν οι έξι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Για αρκετές ώρες διαδηλωτές επιδίδονταν σε πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις, βροχή έπεφταν τα χημικά, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, φωτιές σε κάδους, καταστροφές σε τράπεζες και τραυματίες.

Τα επεισόδια από την πλατεία ΧΑΝΘ, γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης, στο Λευκό Πύργο, στην Εθνικής Αμύνης, σε Τσιμισκή και στην Πλατεία Συντριβανίου.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 18.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, όταν ομάδα από τους ιδιοκτήτες ταξί άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια, μάρμαρα και δοκάρια κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προσπάθησαν να ρίξουν και τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί. Από την πλευρά τους οι άντρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και κροτίδες κρότου- λάμψης. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 7.000 ιδιοκτήτες ταξί, διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ιβανώφειο. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι ιδιοκτήτες ταξί φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργού Υποδομών Γ. Ραγκούση.

Ογκώδης ήταν και η πορεία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, η οποία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου. Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 4.500 άτομα, ενώ το παρών του έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, διαλύθηκε στο ύψος της Εθνικής Αμύνης, καθώς λόγω των επεισοδίων στην πλατεία ΧΑΝΘ δεν κατέφερε να προσεγγίσει το Συνεδριακό Κέντρο. Περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία Αριστοτέλους και μέσω της Λ. Νίκης προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την πλατεία ΧΑΝΘ.

Ένταση σημειώθηκε και στην πορεία των οπαδών του Ηρακλή, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Κατσάνειο. Όταν έφτασαν στην Εθνικής Αμύνης, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Ακολούθησαν συμπλοκές, με τους οπαδούς του Ηρακλή να πετούν φωτοβολίδες και πέτρες, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους. Αργότερα, επιτέθηκαν και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο Λευκό Πύργο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας φίλαθλους του Ηρακλή τραυματίστηκε στο πόδι.

Στο Λευκό Πύργο παρέμειναν οι Αγανακτισμένοι και άτομα από το κίνημα «Δεν Πληρώνω», ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει άλλες δυο προσυγκεντρώσεις στο 424 πρώην Γ.Σ.Ν. και το κτίριο των προσκόπων.

Μερίδα ατόμων από το μπλοκ των φοιτητών, αφού ολοκληρώθηκε η πορεία, μπήκε στους χώρους του πανεπιστημίου. Με ορμητήριο την παλιά Φιλοσοφική επιδίδονταν μέχρι αργά το βράδυ σε κλεφτοπόλεμο με τους άντρες των ΜΑΤ. Έβαζαν φωτιά σε κάδους και εκτόξευαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της πόλης, σημειώθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών στην Εθνικής Αμύνης καθώς και σε εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο ιατρείο των Αγανακτισμένων στον Λευκό Πύργο, τα οποία στη συνέχεια μετέβησαν σε νοσοκομεία της πόλης. Με δυσκολία προσέγγισαν τους τραυματίες τα ασθενοφόρα.

Από νωρίς το απόγευμα πριν ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές στο πλαίσιο προελέγχων. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν προσαχθεί 94 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν δυο συλλήψεις, η μία για κατοχή βεγγαλικών και η άλλη με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περι όπλων.

Πηγή: voria.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα