Την αναγραφή της ονομασίας της “Εληάς” με “η” και όχι με “ι” στο προσφάτως ανακαινισμένο δημοτικό τουριστικό περίπτερο, στην ομώνυμη περιοχή της Βέροιας, ζήτησε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας της 7ης Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Αγγέλογλου, καταθέτοντας έγγραφο το οποίο συνυπέγραψαν 25 άτομα. 

Ο κ. Αγγέλογλου και οι υπόλοιποι 24 υπογράφοντες, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να επιβάλει στους ενοικιαστές να αλλαχθεί το όνομα από “Ελιά” σε “Εληά”, καθώς πρόκειται για τοπικό τοπωνύμιο, το οποίο δεν υπόκειται σε ορθογραφικούς κανόνες.  
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος επικαλέστηκε την άποψη του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, που ανέφερε ότι πουθενά στην βιβλιογραφία δεν υπάρχει σχετική αναφορά, ενισχύοντας την άποψη ότι το “Εληά” προήλθε εξαιτίας ορθογραφικού λάθους, το οποίο διατηρήθηκε στις δεκαετίες.
Ο Γιάννης Αγγέλογλου ζήτησε την εκ νέου συζήτηση του θέματος, με την παρουσία του Χρίστου Τσολάκη, του καθηγητή της νεοελληνικής γλώσσας στο ΑΠΘ και προέδρου του Εθνικού Μουσείου Βέροιας, ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, είναι υπέρ της αναγραφής με “η”.  
Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται η συνέχεια της… φιλολογικής “κόντρας”.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα