Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, μέσω των αποδείξεων και του αφορολόγητου ορίου, εξήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων αποσυνδέεται πλέον από το αφορολόγητο όριο, και κάθε φορολογούμενος, για να μην πληρώσει επιπλέον φόρο,

θα πρέπει να εμφανίζει ανάλογα με το εισόδημα του, ένα ποσό δαπανών με αποδείξεις. Είναι δε πιθανό να απαιτούνται αποδείξεις έως 50% του εισοδήματος, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες δαπάνες θα περιλαμβάνονται.

Από το νέο μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους. Γι’ αυτούς το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 9,5 χιλιάδες ευρώ.

Τα μέτρα θα έχουν ψηφισθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και αφορούν τα εξής:

– Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι περίπου 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους.

– Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ.

– Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

– Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα «διοχετεύουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης.

– Αντικειμενικές τιμές: Με το νέο φορολογικό σύστημα, θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

– Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;». Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε δε, ότι «εάν δεν συμπληρωθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να γίνουν και απολύσεις». Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

– Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

– Από τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το «πακέτο» θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό.

Πηγή: skai.gr