Την 1599η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, διοργανώνει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», στην Καστανιά Ημαθίας, στις 14 και 15 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Απόψε (13/8) και ώρα 21:00, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Παναγίας Σουμελά, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση -συναυλία με τίτλο «Ψυχή & Σώμα με τους Διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, «εκεί όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη…», 7 νότες στην ανατολή και 7 στην δύση… η συνέχεια επί σκηνής…

Αύριο, Κυριακή, 14 Αυγούστου και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετά Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει Επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στις 11.00΄ το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου κτηρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», το οποίο αποτελεί εξολοκλήρου δωρεά των Αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, στην μνήμη του πατέρα τους αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη.

Στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσασα μαθητή του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Οι νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα