Στον αέρα απειλεί να τινάξει η ΓΕΝΟΠ το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι τελικά οι προς πώληση μονάδες.
Τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το συνδικάτο είναι νομικά και θα αφορούν τα δικαιώματα που υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν επί της περιουσίας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης σε αυτήν της περιουσίας του ασφαλιστικού τους φορέα.
Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ασφαλιστική περιουσία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΕΝΟΠ συνεργάζεται πλέον με ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία της χώρας, γνωστό και στο εξωτερικό, (για πολύ «βαριές υπογραφές» κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες) προκειμένου μέσα στις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες να καταθέσει αγωγές, προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού δημοσίου και της ίδιας της ΔΕΗ. Οι νομικές αυτές κινήσεις θα αφορούν τη διασφάλιση του πάγιου πόρου, την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα και την προστασία από μέτρα ιδιωτικοποίησης και σκοπεύουν στην πραγματικότητα να μπλοκάρουν κάθε δυνατότητα χειρισμών από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου ειδικά στο θέμα της πώλησης μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ ελπίζει ότι θα τινάξει στον αέρα το χρονικό προγραμματισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος (απέναντι στην Κομισιόν αλλά και στην τρόικα) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο που να δίνει σε ιδιώτες πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Εάν θέλουν να ανοίξουν την αγορά λιγνίτη, μία είναι η αποδεκτή πρόταση λένε από τη ΓΕΝΟΠ: Να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας και της Δράμας και εκεί, εάν θέλουν οι ιδιώτες, να φτιάξουν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.
Παράλληλα το συνδικάτο προετοιμάζεται και για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και «συγκρούσεις».
Το τελευταίο διάστημα (ουσιαστικά από την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Παπακωνσταντίνου) η ΓΕΝΟΠ είχε χαμηλώσει εντυπωσιακά τους τόνους της κριτικής, παρά το γεγονός ότι ο νέος υπουργός είχε εξαρχής κάνει λόγο όχι μόνο για πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ αλλά και για πώληση μονάδων και θυγατρικών.
Ο λόγος, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ήταν… σκοπιμότητας: Ήθελαν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι στο ενεργειακό νομοσχέδιο θα περάσουν ευνοϊκά για τους εργαζόμενους τα εργασιακά θέματα που σχετίζονται με τις νέες θυγατρικές στους τομείς της μεταφοράς και της διανομής. Από τη στιγμή που κατάφεραν όσα επεδίωκαν και ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, οι συνδικαλιστές είναι και πάλι «επί των επάλξεων» και μάλιστα με λυμένα τα χέρια.
Πηγή: energypress.gr