Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις που περιλάμβαναν και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προχώρησε σε αλλαγές επί των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, καταργώντας το άσυλο και αλλάζοντας τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων.
Η κα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «το άσυλο όπως το γνωρίζαμε καταργείται ώστε στο Πανεπιστήμιο να ισχύει ότι σε όλους τους δημόσιους χώρους».
Ταυτόχρονα σε ότι αφορά στην εκλογή πρυτάνεων δήλωσε ότι πλέον αυτή θα γίνεται μετά από προκήρυξη που θα δημοσιεύει το συμβούλιο διοίκησης, θα επιλέγονται 2ή 3 υποψηφιότητες ανάλογα με το μέγεθος του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια τα μέλη ΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν ένα από τα πρόσωπα που προτείνονται.
Η Υπουργός δεν απεδέχτει την Τρίτη πρόταση της ΝΔ για συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων αλλά δεσμέυτηκε ότι το ζήτημα της συμμετοχής των φοιτητικών παρατάξεων θα το φερει προς συζήτηση στην Βουλή εν ευθέτω χρόνο.
Κατόπιν όλων αυτών, και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από τη ΝΔ, ο ΛΑΟΣ απέσυρε την πρόταση για τη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Σε σύντομη παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αλισβερίσι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την επίτευξη συναίνεσης καθώς όπως είπε, το νομοσχέδιο είναι σαφώς δεξιόστροφο και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ο Φώτης Κουβέλης δε, επέμεινε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι η Βουλή στέλνει πλέον το πρώτο μήνυμα ότι ομονοούμε ενώπιον της κρίσης.
Νωρίτερα, και κυβερνητικοί βουλευτές είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και μετά τις ενστάσεις του Σπύρου Βουγια και η Λούκα Κατσέλη σήμερα εξέφρασε τη διαφωνία της.
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου στη Βουλή η κα Κατσέλη κάλεσε την υπουργό έστω και την ύστατη στιγμή όπως είπε να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις του νομοσχεδίου διατυπώνοντας παράλληλα τη διαφωνία της για την εκλογή πρυτάνεων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εκλέγονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ΜΕΤΑ από ανοιχτή προκήρυξη και προεπιλογή ενός μικρού αριθμού υποψηφίων από το συμβούλιο. Η πρώην Υπουργός πρότεινε επίσης η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από το μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής αντί του διορισμού τους από το Συμβούλιο
– ενώ υποστήριξε ότι οι καθηγητές πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασκούν παράλληλα ελέυθερο επάγγελμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ξεκάθαρη διαφωνία και από τον βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλο που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητες να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.
Διαφοροποίηση υπήρξε και στη ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί το κόμμα του να υπερψηφίσει το ν/σ και χαρακτηρίζοντας – σε αντίθεση με το κόμματου- πολύ σημαντική την κατάργηση συμμετοχής φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.
Το θεαμα – είπε- των κομματικών φοιτητών που υποδέχονται τους πρωτοετής με τραπεζάκια και φυλλάδια πρέπει να το τελειώσουμε.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την άθλια συναλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μάλιστα τόσο την Υπουργό όσο και τη ΝΔ να βρούνε ένα σημείο συνεννόησης και τελικά να προκύψει ένα νομοσχέδιο με την αποδοχή τουλάχιστον τριών κομμάτων του κοινοβουλίου, καθώς ο ΛΑΟΣ ήδη δήλωσε ότι το υπερψηφίζει.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης συναίνεσης πάντως στο χώρος της Παιδείας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έθεσε στην Υπουργό τρεις όρους προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα πρότεινε την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.
Όλοι πρέπει να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να είμαστε περήφανοι αν καταφέρουμε για πρώτη φορά συναίνεση στο χώρο της Παιδείας. Γι’ αυτό λέω, πράγματι η Υπουργός έκανε φιλότιμες προσπάθειες και από τη δική μας την πλευρά έγιναν προσπάθειες, μετά όμως και την ομιλία του πρωθυπουργού είναι στο δικό τους χέρι. Θέλετε συναίνεση στο χέρι σας είναι να βγούμε με συναίνεση» κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα η οποία ευχήθηκε να μείνει ανεφάρμοστος ο νόμος δηλώνοντας παράλληα ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση με την προϋπόθεση – πρόσθεσε- ότι συμφωνεί η μεγάλη μερίδα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών.
Πηγή: skai.gr