«Η Ελλάδα συνεχίζει να περνά έναν Γολγοθά, αλλά οι εξελίξεις δικαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης βήμα – βήμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση και επεσήμανε ότι «δημιουργούμε ένα πλαίσιο ασφάλειας απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίσαμε τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα την ανάγκη η χώρα να παραμείνει συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεών της και να επιμείνει ακόμα περισσότερο στις μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα, οι οποίες (αλλαγές) «θα μας επιτρέψουν να σταθούμε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε στο υπουργικό ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τις απαιτήσεις της Φινλανδίας.
«Πράσινο» στο νομοσχέδιο για τα πιστωτικά ιδρύματα
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου «εκσυγχρονίζει και συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο του χρηματο-οικονομικού τομέα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών».
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν
Το βασικό σχήμα που εισάγει περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.
Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται, επίσης, στην ελληνική έννομη τάξη τρεις οδηγίες, που ενισχύουν την διαφάνεια στην χρηματο-οικονομική αγορά:
– Η πρώτη Οδηγία αφορά τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)
– Η δεύτερη Οδηγία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας
– Η τρίτη Οδηγία αφορά το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.
Χωριστό κεφάλαιο το νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του ελληνικού Δημοσίου.
Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011. «Ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της Ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές», σημειώνεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως «η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση».
Πηγή: skai.gr