Αν και στην «αρένα» του χρυσού εδώ και μήνες κυριαρχούν οι… ταύροι, η άνοδος των τιμών του μετάλλου σε αλλεπάλληλα επίπεδα-ρεκόρ δίνει αφορμή το τελευταίο διάστημα στις… αρκούδες να κάνουν και πάλι -διστακτικά έστω- την εμφάνισή τους.
Στην υπερδεκαετούς διάρκειας διαδρομή του μετάλλου από τα… 300 δολάρια η ουγγιά μέχρι τα σημερινά επίπεδα των 1.800 δολαρίων, υπήρξαν πολλές περίοδοι που οι συζητήσεις περί «φούσκας» στο χρυσό… «φούσκωναν» και «ξεφούσκωναν».
Το ξέσπασμα και η διάχυση της κρίσης χρέους εντός της Ευρωζώνης, το «θρίλερ» με το χρέος των ΗΠΑ και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς εδώ και χρόνια διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποτέλεσαν και αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για άνοδο των τιμών του χρυσού προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα ξένων αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων.
Αδιαμφισβήτητα η αγορά του χρυσού διανύει περίοδο γενικευμένης ευφορίας, υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που δεν ευθυγραμμίζονται με το «πανηγυρικό» αυτό κλίμα.
Ο Tom Price, αναλυτής της UBS για τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, πιστεύει ότι έως το τέλος του έτους οι τιμές του μετάλλου θα έχουν υποχωρήσει, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη «ορατότητα» για το τί μέλλει γενέσθαι με τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.
«Η εκτίμησή μας για την τιμή του χρυσού είναι ότι θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τα 1.600 δολάρια η ουγγιά. Για το 2011 προβλέπουμε τιμή 1.500 δολαρίων» σχολιάζει, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον που προσελκύει ο χρυσός είναι βραχυπρόθεσμο.
«Το γεγονός ότι οι τιμές του χρυσού έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα οφείλεται περισσότερο στην αβεβαιότητα» προσθέτει ο ίδιος. «Η άποψή μας είναι ότι η αμερικανική οικονομία ξεκινά κάποια αργά βήματα προς τα εμπρός και αυτό είναι θετικό για το αμερικανικό νόμισμα και αρνητικό για το χρυσό» σημειώνει ο Tom Price.
Από την πλευρά του ο Manpreet Gill, στρατηγικός αναλυτής για την Ασία της Barclays Wealth, παρατηρεί ότι την τελευταία φορά που οι τιμές του χρυσού πραγματοποίησαν «άλμα» ανάλογο του σημερινού, τη δεκαετία του ’80, ακολούθησε πολύ απότομη πτώση. «Από τα τότε υψηλά, οι τιμές του μετάλλου έφτασαν να υποχωρούν σε ποσοστό 60%» προσθέτει. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια και οι τιμές του από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Και υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανόδου οφείλεται σε αγορές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρά στις αγορές εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους.
«Τα ETF είναι επίσης ένας καλός λόγος για τον οποίο οι τιμές του μετάλλου έχουν κινηθεί τόσο έντονα ανοδικά» συμπληρώνει. «Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι οι τιμές του χρυσού είναι αυξημένες, αλλά όχι για καλούς λόγους» προειδοποιεί ο Gill. «Αυτό σημαίνει ότι απότομες μεταβολές στη ζήτηση μπορούν να μεταβάλλουν εξίσου απότομα τις τιμές προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν η επενδυτική ψυχολογία μεταβληθεί. Δεν είμαστε ‘οπαδοί’ του χρυσού μακροπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Φούσκα έτοιμη να σκάσει»
Οι παραπάνω αποφεύγουν επιμελώς να χρησιμοποιήσουν τον όρο «φούσκα», αναφερόμενοι στη σημερινή εικόνα της αγοράς του χρυσού. Κάτι που δεν πράττει, ωστόσο, η Wells Fargo. «Η κερδοσκοπική ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών έχει ωθήσει την αγορά του χρυσού σε μία ‘φούσκα’ που είναι έτοιμη να σκάσει, μετά τη φετινή άνοδο των τιμών σε επίπεδα-ρεκόρ» σημειώνουν αναλυτές της Wells Fargo σε έκθεσή τους, με επικεφαλής τον Dean Junkans.
«Έχουμε δει την οικονομική ζημιά από προηγούμενες ‘φούσκες’ και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Ενέχεται σημαντικός κίνδυνος στον χρυσό, ειδικά από το σημείο που ο φόβος για το τέλος του κόσμου θα υποχωρήσει», σημειώνει ο Junkans, δηλώνοντας ευθέως και… λακωνικά: «Ανησυχούμε για το καθοδικό ρίσκο στο χρυσό».
Χρυσός vs. Πλατίνα
Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2008, ο χρυσός έφτασε να διαπραγματεύεται υψηλότερα από την πλατίνα. Αμέσως μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, η τιμή spot του χρυσού αντέδρασε ανοδικά στα 1.715 δολάρια, ενώ η πλατίνα υποχώρησε στα 1.703 δολάρια η ουγγιά, κάτι που τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει συμβεί ελάχιστες φορές. Σημειώνεται ότι η αναλογία χρυσού/ πλατίνας (η ποσότητα χρυσού που απαιτείται για την αγορά μίας ουγγιάς πλατίνας) στις αρχές Ιουλίου βρισκόταν στο 1,15:1, από 1,24:1 στις αρχές του έτους, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1992, στο 0,93:1.
Πηγή: capital.gr/Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 20ης Αυγούστου