Τον προσεχή Νοέμβριο ή το αργότερο με την πρώτη σειρά του 2012, τοποθετείται η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, από 9 σε 12 μήνες.

Βασική αιτία το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το οποίο μπλόκαρε τις νέες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.). Επίσης, προωθούνται απολύσεις ΕΠ.ΟΠ. που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πλέον δημιουργείται οξύ πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων με την επαναφορά της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες (όπως στην Αεροπορία και στο Ναυτικό), να είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Δημοκρατία”, η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, παραδόθηκε ήδη στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της στρατιωτικής θητείας, υπάρχει μια σκέψη που κερδίζει έδαφος και που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Αυτή είναι η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ή 19 χρόνια, αμέσως μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους στο Λύκειο και αφού θα έχουν δώσει εξετάσεις για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα με το συγκεκριμένο μέτρο, προσδοκάται ο περιορισμός των φαινομένων φυγοστρατίας και την άμεση άνοδο του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των ανυπότακτων φτάνει τους 18.000 άνδρες, ενώ περίπου 15% είναι το ποσοστό των στρατεύσιμων που διαπιστώνεται ότι παίρνουν αναβολή λόγω των σπουδών και τελικά δεν προσέρχονται ποτέ για κατάταξη.

Πηγή: larisanew.blogspot.com