Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί ότι ένα επικίνδυνο περιφερειακό δίκτυο της Αλ-Κάιντα προσπαθεί να παρασκευάσει το θανατηφόρο δηλητήριο ρισίν,για να το χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα τονίζει ότι το δίκτυο της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη προσπαθεί να

αποκτήσει μεγάλες ποσότητες σπόρους ενός δηλητηριώδους τροπικού φυτού, από τη συμπίεση των οποίων εξάγεται το καστορέλαιο. Η τοξική ουσία ρισίν ή ρικίνη είναι παράγωγο του πολτού από τους σπόρους του φυτού αυτού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να τοποθετηθεί το δηλητήριο σε εκρηκτικά, τα οποία όταν πυροδοτηθούν θα διασπείρουν τη θανατηφόρα αυτή άσπρη σκόνη, καθώς ένας και μόνος κόκκος της μπορεί να σκοτώσει εάν τον εισπνεύσει κάποιος ή περάσει στο αίμα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος είναι να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά σε χώρους όπως εμπορικά κέντα ή αεροδρόμια. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται μια τέτοια επίθεση.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το δηλητήριο ρισίν έχει περιορισμένη χρησιμότητα σαν όπλο καθώς χάνει τη δραστικότητά του σε ξηρό και θερμό περιβάλλον, όπως αυτό στην Υεμένη και δεν απορροφάται εύκολα από το δέρμα.

Πηγή: skai.gr