Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος,

μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για παραμονή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Σούπερλίγκα με αφαίρεση βαθμών.

Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για μαλακές ποινές, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας θα ανακοινωθούν συνολικά και συντεταγμένα.

«Η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαφανίσει κάθε τι που στέκεται εμπόδιο στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου», δήλωσε στο ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ψάλτη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικιτιάδης.

Την έντονη αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. «Το έργο της κάθαρσης παρουσίασε καραμπινάτη κακοτεχνία» επισημαίνει η πράσινη ΠΑΕ.

«Η ΕΠΟ αδυνατεί να διοικήσει και να εξελίξει το ελληνικό ποδόσφαιρο (…) Όσοι ψήφισαν υπέρ της απόφασης είναι, αν μη τι άλλο, συμμέτοχοι, σε μια πρόκληση απέναντι στον κοινό νου και στη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων» προσθέτει ο Παναθηναϊκός.

Σκληρή για την ΕΠΟ, ανακοίνωση, εξέδωσε την Τετάρτη και η ΠΑΕ Λάρισα. Την ίδια ώρα η UEFA επέβαλλε σκληρή τιμωρία στην ομάδα του Βόλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΠΑΟ έχει ως εξής:

«Η σεμνή τελετή της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, οδηγείται σε προδιαγεγραμμένη πορεία, με κατάληξη έναν οδυνηρό και αντίθετο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, συμβιβασμό. Άλαλα τα πλήθη των φιλάθλων, έγιναν κοινωνοί της έωλης απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, η οποία ανέτρεψε την πρωτόδικη της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκα και παράλληλα έδωσε μήνυμα για την τύχη του β γύρου των διώξεων για το ‘σκάνδαλο των στημένων αγώνων’.

»Μια διαδικασία για την οποία, με τα νέα ήθη στο χώρο του ποδοσφαίρου, αμφιβάλλουμε, δυστυχώς, αν θα υπάρξει.

»Καθίσταται σαφές πως η ΕΠΟ αδυνατεί να διοικήσει και να εξελίξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς συμψηφισμούς και συμβιβασμούς. Φέρει δε ακέραια την ευθύνη γι’ αυτές τις πρακτικές.

»Την ώρα που η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ απέβαλε τον Ολυμπιακό Βόλου για 5 χρόνια από όλες τις διοργανώσεις της, αυτή της ΕΠΟ, για το ίδιο κατηγορητήριο εφηύρε σκεπτικό στο οποίο βάσισε ποινή αφάιρεσης βαθμών, για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα.

»Μάλιστα το προφανές της αποπομπής από το χώρο του ποδοσφαίρου των φυσικών προσώπων, που ενέχονται στις παράνομες πράξεις, παρουσιάστηκε ως κορωνίδα της διαδικασίας. Όσοι ψήφισαν υπέρ της απόφασης είναι, αν μη τι άλλο, συμμέτοχοι, σε μια πρόκληση απέναντι στον κοινό νου και στη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων.

»Το έργο της κάθαρσης παρουσίασε καραμπινάτη κακοτεχνία. Οι Ευαγγελιστές του μπορούν να κρίνουν αν όντως το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο ή αν το απόστημα έσπασε, όπως υποσχέθηκαν.

»Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δείξει με λόγια και πράξεις ότι ζητά καθαρό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έτσι θα εξακολουθήσει να πορεύεται. Συνεπώς δεν μπορεί παρά να στηλιτεύσει μια κατάσταση ‘περίπου τιμωρίας’ ή ‘περίπου ατιμωρησίας’, όπως αυτή διαμορφώνεται.

»Το μήνυμα της αθλητικής δικαιοσύνης ενόψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος, είναι σαφές και φέρνει το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω!

»Παρά το διαμορφωμένο σκηνικό ο Παναθηναϊκός θα εντείνει τις προσπάθειές του, για να παγιωθούν στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου οι έννοιες του δικαίου και της ηθικής».

Πηγή: skai.gr