Τα πύρα της ιταλικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ο πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο «καβαλιέρε» κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας
στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την δέσμευσή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, που χαρακτηρίζεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Η ΕΚΤ συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα για να καθησυχάσει τις αγορές μετά τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας που οδήγησαν στην άνοδο σε ύψη-ρεκόρ των σπρεντ των ομολόγων των δύο χωρών, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Αργά την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να επισπεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά ένα έτος, το 2013, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός μετά τις πιέσεις που του άσκησε η ΕΚΤ.
Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι «σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα μέτρα. «Ο Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα που δημοσιεύεται η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας των ιταλικών συνδικάτων CGIL, απαίτησε ο Μπερλουσκόνι να δηλώσει «ποιοι όροι επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ για την αγορά των ιταλικών ομολόγων».
Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο όποιας επαφής υπήρξε με την ΕΚΤ θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πλήρως και «χωρίς περικοπές ώστε όλοι να μπορέσουν να κρίνουν σε ποιο σημείο είμαστε όσον αφορά την κρίση, χωρίς το βέλο των κυβερνητικών ψεμάτων».
Ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.
Ο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι έχουν αποκαλύψει ως σήμερα ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τί σχεδιάζουν να κάνουν πέραν του ότι θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πακέτο των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγκρίθηκε από τη βουλή τον περασμένο μήνα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το εύρος που έχουν για να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς.
Ο Μάριο Μόντι, πρώην ευρωπαίος επίτροπος και θεωρούμενος ως ενδεχόμενος πρωθυπουργός μιας δυνητικής «κυβέρνησης τεχνοκρατών», που ορισμένα κόμματα θέλουν να αντικαταστήσει αυτή του Μπερλουσκόνι, λεει ότι ο δεξιός συνασπισμός έχει ουσιαστικά εκχωρήσει την εξουσία. Σε άρθρο γνώμης που υπέγραψε και δημοσίευσε η Κοριέρε ντέλα Σέρα το σαββατοκύριακο ο Μόντι τόνισε πως ήδη ουσιαστικά βρίσκεται μια «τεχνοκρατική κυβέρνηση» στην εξουσία. «Η μορφή διατηρείται, οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής παραμένει άθικτη. Αλλά οι κύριες αποφάσεις λαμβάνονται από μια ‘υπερεθνική τεχνική κυβέρνηση’ που εκτείνεται στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη».
Το Σάββατο, ο Μπερλουσκόνι για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το 2013.
Πηγή: skai.gr