Ο Αντρέι Λέπερ, ηγέτης εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας και πρώην αντιπρόεδρος στη συντηρητική κυβέρνηση του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, βρέθηκε χθες νεκρός. Ο θάνατός του αποδίδεται από τις Αρχές σε αυτοκτονία.

Η Αστυνομία διευκρίνισε ότι «βρέθηκε νεκρός, απαγχονισμένος, μέσα στο γραφείο του» στο κέντρο της Βαρσοβίας. «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία και μπορούμε να αποκλείσουμε την εμπλοκή άλλων ατόμων στο θάνατο του Λέπερ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από έναν από τους συνεργάτες του.

Ο 57χρονος Λέπερ είχε οργανώσει στη δεκαετία του 1990 διαμαρτυρίες αγροτών οι οποίοι ανησυχούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2004, αν και τελικά ωφελήθηκαν σημαντικά.

Αργότερα, το 2000 ίδρυσε το αγροτικό συνδικάτο Σαμοόμπρονα («Αυτοάμυνα») το οποίο μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα και το διάστημα 2005-2007 συμμετείχε στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Τον Φεβρουάριο του 2010 καταδικάστηκε για εκβιασμό με σκοπό να αποκομίσει σεξουαλικά ανταλλάγματα σε βάρος υπαλλήλων του κόμματός του.

Πολλές από τις ακραίες δηλώσεις του –όπως η υπόσχεση να τυπώσει χρήματα για να δώσει στους φτωχούς όταν θα έρχονταν στα πράγματα– προκάλεσαν αντιδράσεις, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν Πολωνό ΛεΠέν.

Πηγή: Associated Press.