Τους Σμηναγούς Λουκά Θεοχαρόπουλο και Χαρίλαο Νίκου, που διακρίθηκαν στο επιχειρησιακό σχολείο του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία Τακτικό Πρόγραμμα Ηγεσίας, ως οι καλύτεροι της εκπαιδευτικής τους σειράς,

συνεχάρη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Τα στελέχη της 343 Μοίρας «Αστέρι» συμμετείχαν στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2011 του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας

(Tactical Leadership Programme (TLP)), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Αλμπαθέτε της Ισπανίας από 2 έως 27 Μαίου.

Οι Σμηναγοί Λουκάς Θεοχαρόπουλος και Χαρίλαος Νίκου, επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματικό επίπεδο κατέκτησαν την πρώτη θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής (Air to Air), ενώ σε αποστολές Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD)- εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια βολές Harm, εξουδετερώνοντας όλους τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε όλες τις αποστολές που έλαβαν μέρος.

Οι δύο Ιπτάμενοι της 343 Μοίρας ψηφίστηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ως καλύτεροι Πολεμιστές της εκπαιδευτικής σειράς (The Warrior of the TLP Course 2011-3).

«Είμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες – παρ’ όλα αυτά, όμως, το ηθικό είναι ακμαιότατο και χαίρομαι ιδιαίτερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας που το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουνε και οι φίλοι, αλλά και όσοι επιμένουν με απειλές να αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, απευθυνόμενος στα στελέχη της 343 Μοίρας.

Στην εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από: τη Γαλλία με τέσσερα Mirage 2000 και δύο Alpha Jet, την Πολωνία με τέσσερα F-16 και τέσσερα Mig-29, τη Γερμανία με δύο Eurofighter και δύο Tornado, το Ηνωμένο Βασίλειο με δύο Hawk, την Ισπανία με δύο Eurofighter και την Τουρκία με δύο F-4E. H Ιταλία διέθεσε δύο αεροσκάφη, ένα ελικοφόρο και ένα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Εκτελέσθηκαν αποστολές εναέριας απαγόρευσης, απαγόρευσης πτήσεων, αεροπορικής υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης σε συνθήκες ημέρας και νύκτας κλπ.

Πηγή: skai.gr