Γαλλικό ειδικό δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για το ρόλο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον Μπερνάρ Ταπί,

επιχειρηματία και προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί επί των ημερών της στο υπουργείο Οικονομίας.Το ειδικό δικαστήριο που είναι σε θέση να δικάζει υπουργούς ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από πολύωρη συνεδρίαση σήμερα

στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας από μια δικαστική επιτροπή.Η Λαγκάρντ, η οποία αντικατέστησε το Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

“Η διαδικασία αυτή δεν έρχεται καθοιονδήποτε τρόπο σε διένεξη με τα σημερινά καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ”, ανέφερε ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου. Η Λαγκάρντ, η οποία αντικατέστησε το Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

 

Πηγή: skai.gr