Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εν μέσω αντιπαράθεσης για τις ρυθμίσεις για τα τυχερά παίγνια και την τύχη του ΟΠΑΠ.

Ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος να είναι υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας.Τόνισε μάλιστα, ότι «πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε όσα έχουμε αναλάβει να εκτελέσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις,αυξάνεται η ανεργία, κλονίζονται οι επιχειρήσεις με μικρά ανοίγματα, αλλά όπως είπε «αν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια».

Ο υπουργός τόνισε ότι «το τοπίο μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται να διαχειριστούμε με σύνεση, επαγγελματισμό, προσοχή, συναίνεση και υπευθυνότητα αυτήν την μεταβατική περίοδο» και έκανε λόγο για πανεθνική προσπάθεια που να υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα».

Προσέθεσε ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τον τουρισμό και την αγορά των παιγνίων, με σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού ΕΔΩ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, προέβλεψε πως θα υπάρξει «νέο, βαρύτερο πρόστιμο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα τυχερά παίγνια, καθώς 35.000 μηχανήματα βιντεολόττο και καζινομηχανές δίνονται στον ΟΠΑΠ, μια διαδικασία προδήλως αντικοινοτική, που προφανώς εγείρει πολλά ερωτήματα».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης παρατήρησε πως για την συγκεκριμένη αγορά «ήρθαν τρία διαφορετικά νομοσχέδια και κάποιος αναρωτιέται, ποια συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Με την αποκλειστικότητα του ΟΠΑΠ που θεσπίζεται στο νομοσχέδιο, «είναι σίγουρο πως πριμοδοτείτε το Δημόσιο που διαθέτει το 34% των μετοχών, αλλά πριμοδοτείτε και εκείνους που κατέχουν το 66%, κάτι που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, λέτε πως θα πουλήσετε τον ΟΠΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου και γι’ αυτό θα βρείτε τότε ως νέα δικαιολογία την εξασφάλιση της 7ης δόσης», προέβλεψε ο κ. Μαρκάκης.

Την Τρίτη, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε διακρίνει διαπάλη συμφερόντων για το «αν θα έχει τα τυχερά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ, με τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχει από πίσω του και σε πορεία ιδιωτικοποίησης ή οι πολύ μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο αυτό».

«Η αντιπαράθεση αυτή, δεν είναι μόνο ψευδεπίγραφη, αλλά και επικίνδυνη για το λαό. Γιατί το σκάνδαλο δεν είναι το ποιους επιχειρηματικούς ομίλους πριμοδοτεί η κυβέρνηση, αλλά η νομιμοποίηση του τζόγου στη λαϊκή συνείδηση» είχε υποστηρίξει ο κ. Καραθανασόπουλος.

Εντονότατη υπήρξε η κριτική του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος καταφέρθηκε και κατά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρη, υπενθυμίζοντας πως «για το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου έλεγε στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πως «καζινοποιεί τη χώρα» με 30.000 «φρουτάκια» και τώρα πανηγυρίζει για το νομοσχέδιο με τα 35.000».

«Ο κ. Λιντζέρης που ψήφισε να πουληθεί ο ΟΠΑΠ, σήμερα μας λέει όχι. Όταν έρθει η τρόικα, τι θα της πείτε; «Είπα ξείπα» και σ’ αυτό; Ήμουν ο πρώτος που μίλησα για σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ του κ. Κόκκαλη και των ιδιωτών που κατέχουν τα 2/3 του ΟΠΑΠ. Δημιουργείτε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με 66% ιδιώτες και έχετε δεσμευθεί να το πουλήσετε και να γίνει 100% ιδιωτικό. Προβλέποντας ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει τα παίγνια σε «τέσσερις έως δέκα υποπαραχωρησιούχους», λέτε εμμέσως σε κάθε καναλάρχη, πως αν συμπράξει δια της σιωπής, θα μπει στο deal – κι αν αντιδράσει θα είναι απ’ έξω», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, αντιπροτείνοντας «μονοπώλιο και επανακρατικοποίηση του ΟΠΑΠ».

«Προσυπογράφω την πρότασή σας για επανακρατικοποίηση του 51% της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Βρείτε τα κονδύλια να το αγοράσουμε», απάντησε άμεσα ο Δ. Λιντζέρης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας σάρκασε προτείνοντας «να τον αγοράσει ο Συνασπισμός».

Απέναντι στις βολές της Νέας Δημοκρατίας περί αντικοινοτικής νομοθέτησης, ο κ. Λιντζέρης τόνισε πως «όλη η Ν.Δ. προ διετίας, εκόπτετο υπέρ της εξασφάλισης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ», ενώ στις προβλέψεις περί πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, αντέταξε την δήλωση του Ε. Βενιζέλου ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει συμβολή στην εισροή 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, «κάτι που δεν σημαίνει a priori πλήρη πώληση».

«Εσείς χρησιμοποιείτε ένα ποσοτικό μέγεθος, τα 35.000 μηχανήματα έναντι των 30.000. Εγώ θα σας πω τι εξασφαλίζει αυτής της κατεύθυνσης το νομοσχέδιο: Πρώτον, το ότι ο τζόγος δεν θα είναι ανεξέλεγκτος. Δεύτερον, ότι όπου παίζεται τζόγος θα είναι μόνον τζόγος και ότι ο χώρος δεν θα είναι μεικτός ή κοινόχρηστος. Εξασφαλίζει επίσης το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και τον κοινωνικό έλεγχο – με μία ελεγκτική αρχή που έρχεται να βάλει σε τάξη την συγκεκριμένη αγορά», ανέφερε ο κ. Λιντζέρης.

Αξίζει τέλος, να καταγραφεί και η ομιλία του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου (ΛΑΟΣ), βουλευτή που είχε στο παρελθόν δικαστική εμπλοκή για υπόθεση σχετιζόμενη με τα «φρουτάκια». Ο κ. Χρυσανθακόπουλος καταφέρθηκε εναντίον των τότε «τηλεδικείων». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «ογδόντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν «μισθωθεί» από τον «εθνικό προμηθευτή», προκαλώντας τις αντιδράσεις του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, που δήλωσε ότι η τοποθέτηση υπήρξε «εκτός κοινοβουλευτικής τάξεως».

Πηγή: skai.gr