Με προσφυγές στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο ιατρικός κόσμος στην προωθούμενη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.

Την Τετάρτη οι πρόεδροι των μεγαλύτερων ιατρικών συλλόγων της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Λάρισας) συναντήθηκαν στη Βουλή με τους υπουργούς Οικονομικών

Ευάγγελο Βενιζέλο και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, δηλώνοντας τους ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν. Προηγήθηκε συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσαν, επίσης, για το επίμαχο ζήτημα.

Οι επαφές των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας Γιώργου Πατούλη, Πειραιά Βαρβάρας Ανεμοδουρά, Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Εξαδάκτυλο, Πάτρας Δημήτρη Σιαμπλή, Μεσσηνίας Ιωάννη Σπυρόπουλου, Φθιώτιδας Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου, και Λάρισας Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, πραγματοποιήθηκαν, σε συνέχεια της επιστολής των ιατρικών συλλόγων της χώρας προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Ζητούμε την απόσυρση της παρ. 1 του άρθρου 24 του νομοσχεδίου που φέρνει εσπευσμένα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο. Εάν ισχύσει, θα σημαίνει ότι ακόμη και σε μη γιατρούς να μπορούν να δημιουργούν ιατρεία, προοπτική που θα βυθίσει οικονομικά ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία και θα οδηγήσει τον Έλληνα πολίτη και ασφαλισμένο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς, οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και στους εισηγητές του νομοσχεδίου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Λιντζέρη και βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρο Καράογλου και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχαήλ Κατρίνη, Νίκο Τσώνη και τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό.

Στην κοινή τους δήλωση οι πρόεδροι των επτά ιατρικών συλλόγων της χώρας αναφέρουν:

«Εμμένουμε και συνεχίζουμε στην κοινωνία, στη Δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν δεν αποσυρθεί η επίμαχη προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που παραδίδει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα και στους κερδοσκόπους. Προαναγγέλλουμε ότι θα προσφύγουμε στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και θα προχωρήσουμε σε νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων. Ζητούμε, επιτέλους, τη νομοθετική ρύθμιση των ιατρικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με καθαρούς κανόνες, σύμφωνους με την ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία. Δεν θα εγκαταλείψουμε τους αγώνες που έχουμε ξεκινήσει από το 2008, αγώνες που μέχρι τώρα έχουν αποτρέψει τις όποιες ανάλογες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν».

Πηγή: skai.gr