Μετανάστες έκλεισαν για αρκετές ώρες σήμερα, ένα δρόμο και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου στην νότια Ιταλία, κοντά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μπάρι, με αίτημα να τους δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Η κυκλοφορία των τραίνων σταμάτησε, ενώ τα δρομολόγια πολλών τοπικών τραίνων πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση ή ακυρώθηκαν. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στα μέσα του απογεύματος.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σιδηρόβεργες, έκλεισαν με μεγάλες πέτρες τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου και άναψαν φωτιές κατά μήκος του.

Προκλήθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 35 άνθρωποι.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται κυρίως αστυνομικοί, αλλά και περαστικοί οι οποίοι χτυπήθηκαν από τις πέτρες που πέταξαν οι μετανάστες, που επιτέθηκαν και σε ένα λεωφορείο που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Il Corriere della Sera.

Περίπου 30 από αυτούς συνελήφθησαν.

Οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν το απόγευμα, μετά τη γραπτή δέσμευση του αντινομάρχη του Μπάρι ότι θα απαντήσει στα αιτήματα που διατύπωσαν οι μετανάστες μέχρι την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο.

Ο Μαντοβάνο πάντως ζήτησε “να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον όσων κριθούν ένοχοι γι’ αυτές τις πράξεις”.

Η γερουσιαστής του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζα Καλιπάρι ζήτησε από “την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της και να υιοθετήσει μέτρα που θα είναι πιο λογικά και που θα σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα”. “Το να κρατούνται αθώοι στη φυλακή είναι απαράδεκτο”, υπογράμμισε.

Αντίθετα ο Φάμπιο Ρίτσιο, γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά, ξενοφοβικού κόμματος και κυβερνητικού συμμάχου του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε από τη μεριά του “να ζητηθεί από την εισαγγελία να διεξάγει ενδελεχή έρευνα και να προχωρήσει σε απελάσεις”.

Πηγή: now24.gr