Δήλωση Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων.
«Η Ευρώπη έδειξε με τις δηλώσεις του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, μετά τις συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες όλου του προηγούμενου διαστήματος και τη διαπραγμάτευση που είχαμε με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου»
τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό «το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο 95%. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουμε μέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει καταρχήν υποβάλλει ήδη το σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Προχωράμε αταλάντευτα και αποφασιστικά για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας».
Τονίζεται ότι η Κομισιόν εισηγείται τη διευκόλυνση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας στην πρόσβαση στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω της χαλάρωσης των κανόνων συγχρηματοδότησης.
Προτείνεται η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις παραπάνω χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα.
Απάντηση Κωστή Χατζηδάκη
Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής τόνισε ότι «με δεδομένη την οικονομική κρίση, η πρόταση της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ, ως προς την Ελλάδα και τις άλλες πέντε προβληματικές χώρες της ΕΕ, είναι καταρχήν θετική, καθώς η μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η Νέα Δημοκρατία είχε, άλλωστε, διατυπώσει σχετική πρόταση από το Φεβρουάριο του 2010, τη χρησιμότητα της οποίας αντιλήφθηκε η κυβέρνηση αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται.
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: Ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού είναι εξωπραγματικός. Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις».
Πηγή: skai.gr