Παρέμβαση για το περιεχόμενο της επιστολής του “Μόδεστου Νικηφόρου” και τις καταγγελίες του για το κυνοκομείο Βέροιας, την οποία ωστόσο δεν δημοσιεύσαμε παρά μόνο αναφερθήκαμε στην ύπαρξη και κοινοποίησής της σε μεγάλο αριθμό ατόμων, κάνει ο Σύλλογος Ζωοφίλων Ημαθίας (ΖΩ.Η.), με δελτίο Τύπου. 
Στην ανακοίνωση του ΖΩ.Η. αναφέρονται τα εξής: 
Σε σχέση με τα καταγγελλόμενα σε ανώνυμη επιστολή υπογραφόμενη με το όνομα – μαϊμού Νικηφόρος Μόδεστος, η οποία διακινήθηκε ηλεκτρονικά και την οποία δημοσιεύσατε, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
   Οι καταγγελίες που αφορούν κάποιους εκ των κυνοκόμων του δημοτικού κυνοκομείου Βέροιας, σε σχέση με την ανεπάρκειά τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, δεν είναι κάτι το καινοφανές, αφού ανάλογες καταγγελίες έχουμε κάνει σωρηδόν τα τελευταία χρόνια στους κατά καιρούς υπεύθυνους, πλην όμως δεν υπήρξε οποιοσδήποτε συνετισμός τους. Πέραν όμως της ακαταλληλότητας κάποιων εξ αυτών, είναι εκ των πραγμάτων δυσχερής ο έλεγχος των 150 κατά μέσο όρο διαβιούντων ζώων από έναν μόνο κυνοκόμο ανά βάρδια. Στα συνεχή αιτήματα μας προς την εκάστοτε δημοτική αρχή για τοποθέτηση και δεύτερου κυνοκόμου στην πρωινή τουλάχιστον βάρδια, κατά την οποία ως επί το πλείστον ταΐζονται τα ζώα, καθαρίζονται και γίνονται οι περισυλλογές, αντιμετωπίσαμε την πλήρη άρνηση. Ο λόγος της επιμονής μας στην αύξηση του αριθμού των κυνοκόμων ήταν η αποφυγή κάποιων ακραίων καταστάσεων σε σχέση με την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων.
   Υπήρξαν, επίσημα και ανεπίσημα, ειδικά παλαιότερα, θάνατοι από κανιβαλισμό, θάνατοι από ελλιπή ιατρική φροντίδα, ανεξήγητες εξαφανίσεις ζώων κλπ. Ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των απαράδεκτων φαινομένων είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για τα φιλοξενούμενα ζώα, παρά το ότι όμως το ζητάμε επιμόνως επί χρόνια, προσφέροντας μάλιστα και την εθελοντική μας εργασία για τον σκοπό αυτό, δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τους κατά καιρούς πολιτικούς και διοικητικούς υπεύθυνους.
   Όταν ανέλαβε προ 4μήνου την Προεδρία του δημοτικού κνοκομείου η αντιδήμαρχος κ. Βέτα Αρχοντάκη, παρέλαβε συγχρόνως και τα παραπάνω χρονίζοντα και άλυτα προβλήματά του. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κατά το σύντομο διάστημα της Προεδρίας της, προέβη σε βελτιώσεις των εγκαταστάσεων, έδωσε αγώνα ώστε να μην μείνει το κυνοκομείο χωρίς κτηνίατρους, φρόντισε ώστε κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο να μην μένουν τα ζώα νηστικά και την είδαμε πολλές φορές να κατεβαίνει στο κυνοκομείο για να τα ταΐσει η ίδια.
   Περαιτέρω, αν μη τίποτα άλλο, ανάγονται στην σφαίρα της φαντασίας του «ανώνυμου» συντάκτη και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα οι καταγγελίες περί επιλεκτικών στειρώσεων σκυλιών που ανήκουν σε ψηφοφόρους (!!!) και περί επιλεκτικών συμβάσεων με κτηνίατρους. Ειλικρινά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε από πού
ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως προστάτης των ζώων του κυνοκομείου (άγιος) Μόδεστος Νικηφόρος άντλησε αυτές τις πληροφορίες, καθόσον ως έχοντες άμεση γνώση του θέματος τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά.
   Όσον αφορά τις καταγγελίες για σπατάλη και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από ζωοτροφές, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις οικονομικές δοσοληψίες του Δήμου, αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι επί της κ. Αρχοντάκη υπάρχει πλήρης έλεγχος των ποσοτήτων της αγοραζόμενης τροφής.
   Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να γίνουμε αυτόκλητοι υπερασπιστές της κ. Αντιδημάρχου, αλλά οφείλουμε να υπηρετούμε την αλήθεια και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η επί χρόνια ενεργή άλλωστε φιλοζωική της δράση είναι γνωστή και κάθε κακόβουλη προσπάθεια διαστρέβλωσης αυτής της αλήθειας μας βρίσκει αντίθετους.
   Ως σύλλογος είμαστε στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που νοιάζεται πραγματικά για την ευζωϊα των ζώων του κυνοκομείου και όχι για παιχνίδια προσωπικών εμπαθειών πάνω στην πλάτη τους, να παράσχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση και πληροφορία, ώστε να μπορέσουμε βοηθήσουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των έγκλειστων ζώων.

Σύλλογος Ζωοφίλων Ημαθίας ΖΩ.Η.”
 
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα