Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Βέροιας για την κατάσταση στο Κυνοκομείο του δήμου Βέροιας κατέθεσε Βεροιώτισα εκπαιδευτικός. Στην αναφορά της υποστηρίζει: 
Κυρία Εισαγγελέα,

Είμαι καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και ασκώ τα καθήκοντά μου ως εκπαιδευτικός. Πέραν όμως των εκπαιδευτικών μου υποχρεώσεων, διατελώ από ετών και Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας και με την ιδιότητά μου αυτή εκπροσωπώ το ανωτέρω Σωματείο στη λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου Βέροιας.

Συγκεκριμένα, από την ίδρυση ακόμα του Κυνοκομείου Βέροιας, ασκούσα για λογαριασμό του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας τον αναγκαίο έλεγχο για την τήρηση της κειμένης Νομοθεσίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Κυνοκομείου, καθώς και έλαβα σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Κυνοκομείου και διαβίωσης των εκατόν τριάντα (αντί ογδόντα) και πλέον σκύλων που διαβιούν εντός του, ώστε δε δίστασα ακόμη και να προσφύγω στη Δικαιοσύνη όταν καταστρατηγούνταν εξόφθαλμα ο Νόμος.

Παράλληλα, λόγω της ανωτέρω ιδιότητάς μου ως εκπροσώπου Φιλοζωικού Σωματείου, έχω ορισθεί και από το Δήμο Βέροιας ως μέλος και στην Επιτροπή παρακολούθησης της λειτουργίας του Κυνοκομείου, και ως έχουσα αυτή την αρμοδιότητα και ευθύνη διαπίστωσα, κατόπιν καταγγελιών και δημοσιεύσεων που έλαβαν χώρα, αλλά και επανειλημμένων επισκέψεων μου στο χώρο, ότι καθημερινά παραβιάζονται οι διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία του Κυνοκομείου και διαπράττονται σωρεία ποινικών αδικημάτων περί προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο των καταγγελιών, το αληθές και βάσιμο του περιεχομένου των οποίων επιβεβαιώνω και η ίδια, οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Κυνοκομείου Βέροιας εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και παρευρίσκονται στο χώρο συγκεκριμένες μόνο ημέρες του μήνα, δηλώνοντας απροθυμία να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, απασχολούμενοι με δραστηριότητες άσχετες με τη εργασία τους (π.χ. παρακολουθούν τηλεόραση και συνομιλούν στο τηλέφωνο) και δείχνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος για τις συνθήκες υγιεινής στο χώρο διαβίωσης των σκυλιών, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, βρώμικα, εξαιτίας της παράλειψης των υπευθύνων να διατηρούν το χώρο καθαρό, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να υποφέρουν από ασιτία, κνησμό, μολύνσεις και διάφορες ασθένειες και πολλές φορές να βρίσκονται νεκρά και να απομακρύνονται τα πτώματά των επί εβδομάδων νεκρών ζώων από εθελοντές και επισκέπτες που προσέρχονται στο Κυνοκομείο για να υιοθετήσουν κουτάβια!!!, ενώ ήδη από πολύ καιρό πλέον δεν λειτουργεί ο αποτεφρωτήρας για την υγειονομική καύση των πτωμάτων των ζώων (που διαθέτει το Κυνοκομείο), τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια ως απορρίμματα!!!

Συχνό φαινόμενο αποτελούν τα περιστατικά κανιβαλισμού μεταξύ των ζώων, τα οποία λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της απουσίας των υπευθύνων (σχετικό φωτογραφικό υλικό το οποίο λήφθηκε προ δυο μηνών προσκομίζω με την παρούσα), η θέα νεκρών ζώων δίπλα σε υγιή, οι θάνατοι σκυλιών εξαιτίας των ασθενειών και του κρύου, το αφιλόξενο και βρώμικο περιβάλλον καθώς και η πλήρης ασυνεννοησία και αδιαφορία των υπευθύνων οι οποίοι αδρανούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, και η παντελής έλλειψη σχετικού ελέγχου και επίβλεψης από την πολιτική ηγεσία του Δήμου Βέροιας. Ακόμα και η περίφραξη του Κυνοκομείου έχει πλέον –σκόπιμα άραγε;- τρύπες που επιτρέπουν τη διαφυγή των σκύλων, με αποτέλεσμα από τη μία να γίνονται περισυλλογές για ικανοποίηση του «κοινού αισθήματος» και τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, κι από την άλλη «να αδειάζει» το Κυνοκομείο προκειμένου να δημιουργηθούν «νέες θέσεις» για άλλα ή τα ίδια ζώα (προσκομίζω σχετικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν σκύλους έξω ακριβώς από την περίφραξη του Κυνοκομείου).

Αποκορύφωμα της ολιγωρίας και της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπευθύνων ήταν κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2011 να υπάρχει παντελής έλλειψη κτηνιάτρου για περίπου 45 ημέρες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ζώων από ασθένειες, οι οποίες εξαπλώθηκαν και στα υγιή ζώα και εν τέλει το θάνατο πολλών εξ αυτών, στοιχεία τα οποία έχω ζητήσει αρμοδίως από το Δήμο, μαζί με τα στοιχεία για τις υιοθεσίες και στειρώσεις, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Οι ελεεινές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των σκυλιών είναι ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνες για την υγεία των περιοίκων, των αγροτών της περιοχής, των εθελοντών και επισκεπτών του Κυνοκομείου αλλά και των ίδιων των Κυνοκόμων.

Ως Πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου, έχω προβεί και η ίδια σε σειρά καταγγελιών προς την Αντιδήμαρχο και υπεύθυνη του Κυνοκομείου Βέροιας και προς τη Δνση Κτηνιατρικής Ν. Ημαθίας με τις οποίες περιγράφω την κατάσταση που επικρατεί στο Κυνοκομείο Βέροιας, και αιτούμαι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να πράξουν τα νόμιμα και επιπλέον γνωρίζω ότι το ίδιο έχει πράξει μεγάλος αριθμός φιλοζωικών οργανώσεων και απλών πολιτών, όπως επίσης έχει γίνει σχετική καταγγελία προς το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ. Ε. Δ. Δ.).

Είναι πραγματικά λυπηρό, όλη αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φιλόζωων πολιτών και η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία τους και υλική και οικονομική στήριξη της λειτουργίας του Κυνοκομείου Βέροιας (με τακτική προσφορά τροφών κ.α.) αντί να εκπληρώσει το όραμα για ένα σύγχρονο Κυνοκομείο που θα επιλύει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων των αδέσποτων σκύλων, λειτουργώντας παράλληλα ως τόπος ζωοφιλικής εκπαίδευσης με οργανωμένες επισκέψεις σχολικών μονάδων και πολιτών, αλλά και ανταλλαγής επισκέψεων μέσω του δικτύου ζωοφιλικών οργανώσεων, (αναπτύσσοντας έναν τρόπον τινά στοχευμένο ζωοφιλικό τουρισμό), έχει καταντήσει κόλαφος για την πόλη και το δήμο της Βέροιας, το υπέρογκο κόστος δε της λειτουργίας του υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί πραγματική σπατάλη, καθώς τα θετικά αποτελέσματα είναι ελάχιστα, ενώ οι αρνητικές συνέπειες από τον παράνομο τρόπο λειτουργίας του τεράστιες και επικίνδυνες, τόσο για τη υγεία και την ζωή των διαβιούντων σε αυτό σκύλων, όσο και για τη δημόσια υγεία μέσω της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Στον αντίποδα αυτού του πραγματικού «κολαστηρίου των ζώων» της Βέροιας, έχουμε επανηλλημένα ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των Κυνοκομείων (η οποία πλέον έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαική Νομοθεσία), δηλαδή τη λειτουργία του Κυνοκομείου ως κέντρου βραχείας παραμονής των σκύλων, για τη νοσηλεία, εμβολιασμό και στείρωση τους και κατόπιν την επανατοποθέτησή τους στους χώρους από όπου περισυλλέγονται, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια που θέτει ο ίδιος ο Νόμος (ικανή απόσταση από σχολεία, Νοσοκομεία κλπ.), γεγονός που θα αποτρέψει και την προσέλευση και άλλων αδέσποτων σκύλων από την ευρύτερη περιοχή της υπαίθρου προς τον αστικό ιστό, σπάζοντας τον υπάρχοντα «φαύλο κύκλο», αλλά θα μειώσει δραστικά και το βασανισμό των ζώων από τον δια βίου εγκλεισμό τους (συντόμου βεβαίως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες του Κυνοκομείου), αλλά θα μειώσει παράλληλα και το κόστος λειτουργίας του Κυνοκομείου.

Επειδή τα παραπάνω περιστατικά και ενέργειες των υπευθύνων του Κυνοκομείου Βέροιας παραβιάζουν σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της κείμενης Νομοθεσίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Κυνοκομείου και διαπράττεται σωρεία ποινικών αδικημάτων περί προστασίας των αδέσποτών ζώων, παρακαλώ για τις κατά Νόμον ενέργειες σας κατά παντός υπευθύνου.

Με την παρούσα επικαλούμαι και προσκομίζω:

    Φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει διαμελισμένα σκυλιά που βρέθηκαν στο χώρο του Κυνοκομείου, τρύπες στην περίφραξη κλπ.
    Την από 16-06-2011 καταγγελία μου – αναφορά προς την αντιδήμαρχο και Υπεύθυνη του Κυνοκομείου Βέροιας κα Βέτα Αρχοντάκη
    Την από 10-06-2011 καταγγελία μου – αναφορά προς την αντιδήμαρχο και Υπεύθυνη του Κυνοκομείου Βέροιας κα Βέτα Αρχοντάκη
    Την από 23-05-2011 καταγγελία – αναφορά του Συλλόγου Ζωόφιλων Ημαθίας «ΖΩ.Η» και του Φιλοζωικού Σωματείου Βέροιας προς τη Δήμαρχο Βέροιας, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στο Κυνοκομείο Βέροιας και αιτείται η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων και την αντικατάσταση των ακατάλληλων υπαλλήλων.
    Την καταγγελία προς το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ. Ε. Δ. Δ.) για τη λειτουργία του Κυνοκομείου Βέροιας.
    Το από 20-10-2010 έγγραφο των Φιλοζωικών Σωματείων Ν. Ημαθίας για τον ορισμό μου ως εκπροσώπου στην Επιτροπή Εφαρμογής προγράμματος για το έτος 2011.
    Την από 10-03-2009 καταγγελία μου – αναφορά προς τη Δνση Κτηνιατρικής Νομού Ημαθίας προκειμένου να ενεργήσουν τα δέοντα.
    Το υπ’ αριθμόν 461/25-02-2009 έγγραφο του δήμου Βέροιας για τον ορισμό εκπροσώπου στην Επιτροπή Εφαρμογής προγράμματος για το έτος 2009
    Το κείμενο της επιστολής του αναγνώστη Μόδεστος Νικηφόρου, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
    Το δημοσίευμα της Εφημερίδας «In Veria news».

Σας γνωστοποιώ επίσης ότι διατηρώ στο αρχείο μου πλήθος ακόμη εγγράφων και φωτογραφιών το οποίο θέτω στη διάθεσή σας“.

Σημείωση In Veria news: 
Διαπιστώνουμε ότι γίνεται επίκληση σε δημοσίευμά μας, το οποίο βέβαια δεν αναφέρει τίποτα άλλο παρά την ύπαρξη της επιστολής του “Μόδεστου Νικηφόρου” και καλούμε τους αρμόδιους να εξετάσουν το θέμα για να διαπιστώσουν αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται (δείτε την εδώ).
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα