Υποχρεωτικά μαθήματα μέσα στο κατακαλόκαιρο, την ώρα που οι εργασίες στα χωράφια βρίσκονται στο ζενίθ, πρέπει να παρακολουθήσουν όσοι Νέοι Γεωργοί θέλουν να πάρουν τη β’ δόση από το πρόγραμμα ενίσχυσης του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 
Ταυτόχρονα, η υπόθεση της κατανομής του εθνικού αποθέματος έχει καθυστερήσει λόγω της άρνησης ορισμένων δημάρχων να υπογράψουν τα εξαετή ενοικιαστήρια συμβόλαια για βοσκοτόπια, που παραχώρησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές κατά την ένταξη των Νέων Κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, θα υπογράψει μέχρι τη Δευτέρα την οριστική απόφαση κατανομής των νέων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και στη συνέχεια θα είναι θέμα ημερών η πληρωμή στους νέους δικαιούχους.

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τα ενοικιαστήρια των βοσκοτόπων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ζητήσει από όλους τους δήμους να του στείλουν τα σχετικά έγγραφα υπογεγραμμένα και όσοι δήμαρχοι δεν συμμορφωθούν θα αναζητηθεί άλλου είδους λύση, χωρίς να κινδυνέψουν οι Νέοι Κτηνοτρόφοι να χάσουν τα δικαιώματά τους, εφόσον, βέβαια, έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.

Υποχρεώσεις για τη β’ δόση

Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς και πότε θα δοθεί η δεύτερη δόση των Νέων Αγροτών, είναι χρήσιμο να δούμε τι προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2008, η οποία όριζε την πληρωμή των δικαιούχων σε τρεις δόσεις:

«Η δεύτερη δόση δύναται να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξής του και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου οι οποίοι απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Διεύθυνση Γεωργίας) της ΝΑ φάκελο σε δύο αντίγραφα (1 πρωτότυπο και 1 αντίγραφο) με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Αίτηση πληρωμής, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται η Τράπεζα και ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί η ενίσχυση.

ii) Σειρά παραστατικών που θα αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και την πρόοδο του Επιχειρηματικού Σχεδίου, π.χ. Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, αντίγραφα Φορολογικών Δηλώσεων, βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και μη οφειλής εισφορών, βεβαίωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας,βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας».

Πηγή: agronews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα