Έως τις 5 Αυγούστου αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών οι ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ή και ίδρυση νέων οργανισμών. Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών,  ενώ ο συντονισμός του προγράμματος των συγχωνεύσεων/καταργήσεων ανατέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παίρνει τα ηνία από τον μέχρι πρότινος συντονιστή, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Βενιζέλος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα διμερείς επαφές και συνεννοήσεις με τους υπουργούς για τους υπό συγχώνευση οργανισμούς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Η διαδικασία συγχώνευσης – κατάργησης αφορά την εκτέλεση των αποφάσεων που είχαν δρομολογηθεί από τον κ. Πάγκαλο και οι οποίες αφορούν συνολικά 36 δημόσιους οργανισμούς και περί τους 7.000 εργαζομένους.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις, διευκρινίζοντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν ετέθη κανένα θέμα απολύσεων καθώς εκκρεμούν οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με τους αρμόδιους υπουργούς. «Η απόφαση για τις συγχωνεύσεις δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην κάτι τέτοιο», δήλωσε κυβερνητική πηγή και προσέθεσε ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και το δεδομένο της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 11 αποχωρήσεις, που μπορεί να γίνει και 0 προς 11.

Όσο για την ΕΡΤ, πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν ως τις 15 Αυγούστου από τον αρμόδιο υπουργό. Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για αρκετά μεγάλες αναδιοργανώσεις χωρίς να θίγεται το μόνιμο προσωπικό. Φήμες θέλουν να εξετάζεται ακόμη και η συγχώνευσή της με το ΑΠΕ σε συνδυασμό με το πρόγραμμα οικονομικού εξορθολογισμού.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επιβεβαιώθηκε ότι θα προχωρήσουν, ενώ για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με εισήγηση του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναφορά στην απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για ίδρυση Ειδικής Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ και την τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει κατ’ αρχήν για την Ελλάδα και ίσως επεκταθεί σε άλλες χώρες που χρειαστούν βοήθεια. Σημειώθηκε επίσης ότι θα υπάρχει και κλιμάκιο της διεύθυνσης στη Ελλάδα. Αυτό, εκτιμάται, ότι συμφέρει την Ελλάδα διότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα παρακολουθούνται και καλύτερα.

Σε ερώτηση εάν ο νέος EFSF πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι εάν η δημιουργία του μηχανισμού συνιστά νέα ευρωπαϊκή συνθήκη τότε πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αφορά τον μηχανισμό καθεαυτό και όχι το περιεχόμενο του προγράμματος στήριξης οποιαδήποτε χώρας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης φόρων που θα περιλαμβάνει και διοικητικά μέτρα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών κλπ. «Δεν μιλάμε για νέους φόρους αλλά για αναδιοργάνωση του μηχανισμού», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι ενώ πρόσθεταν ότι θα υπάρξει ανάλογη σύσκεψη και την επόμενη εβδομάδα.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα