Γράφει ο Ηλίας Τσιαμήτρος*
Συμμετέχοντας στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας τους τελευταίους επτά μήνες ανελλιπώς και αδιαλείπτως, επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρώτη εντύπωση και μερικές παρατηρήσεις:

Παρ’ όλες τις εν πολλοίς αντίθετες απόψεις διαφόρων (κυρίως του τοπικού τύπου), έχω την άποψη πως το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν δυνητικά να το οδηγήσουν σε μια λειτουργία παραγωγική και πολιτικά ουσιαστική προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.


Δύο ισχυρά “ατού” του οργάνου κατά τη γνώμη μου είναι:

1. Η παρουσία στη θέση του Προέδρου του Σώματος ενός ανθρώπου εξαιρετικά μειλίχιου και πράου, με μεγάλη εμπειρία, δημοκρατικές ευαισθησίες, γνώση του Κανονισμού, άνεση στο χειρισμό της γλώσσας, διπλωματικότητα, ευρύτητα σκεψης και κυρίως ευήκοον ους στις παρατηρήσεις και γενναιοδωρία στις αντίθετες απόψεις και θέσεις, του Νίκου του Μαυροκεφαλίδη.

2. Η ποιότητα και διαφορετικότητα του έμψυχου δυναμικού που απαρτίζει το Σώμα. Είναι γεγονός πως τόσο οι Αντιδήμαρχοι, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων κατά ευτυχή συγκυρία, απαρτίζουν ένα δυναμικό και δυνάμει παραγωγικό σύνολο που τιμά το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα στελεχομένα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν υπηρετήσει το Δήμο μας τις τελευταίες δεκαετίες και είναι βέβαιο πως όταν συντονιστούν και μπουν σε ρυθμούς τακτικής λειτουργίας, πράγμα αναμενόμενο μετά τις πρώτες αναταράξεις που συνόδευσαν τη συγχώνευση πέντε (!) Καποδιστριακών Δήμων σε έναν μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο, θα έχει πολλά να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και τους συνδημότες μας.

Όσον αφορά τη μέχρι τώρα λειτουργία του Οργάνου, επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις που αυθόρμητα έρχονται στο νου μου κάθε φορά που συμμετέχω στις συνεδριάσεις του. Νομίζω πως ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής τόσο των Δημάρχων, όσο και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων. Όλα δείχνουν, πως πολιτικά θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, αν εγκαταλείπαμε το σχήμα των Παρατάξεων και προχωρούσαμε στην εκλογή των Δημοτικών μας Αρχόντων μέσω κοινής λίστας υποψηφίων από όλους τους χώρους. Χωριστή λίστα για τους υποηφίους Δημάρχους και χωριστή για τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Τοπικούς Συμβούλους. Μέσα από τέτοιες λίστες θα επιτυγχάνονταν δύο κατά προτεραιότητα στόχοι: αφενός η απεμπλοκή των τοπικών Αρχόντων από το σφιχτό και πολλές φορές θανατηφόρο εναγκαλισμό των κομμάτων και κατ’ επέκταση η μεγαλύτερη ελευθερία των πολιτών στην εκλογή των καταλληλότερων υποψηφίων και αφετέρου η λειτουργία των Δήμων σε κατεύθυνση σύνθεσης απόψεων και δημιουργίας κατά περίπτωση πλειοψηφιών για καθε σοβαρό θέμα που αφορά τους πολίτες και την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, εκμηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα του “παραταξιακού” λάθους και εμβαθύνεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού πράγμα αυτονόητο, ζητούμενο και εκ των ουκ άνευ για την εύρυθμη λειτουργία μικρών κατά βάση Κοινοτήτων όπως είναι οι Δήμοι.

Τέλος και σε πείσμα κάποιων συναδέλφων που ξιφούλκησαν κατά καιρούς στον τοπικό τύπο και στο Νετ, εγώ αισθάνομαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύω πως στο τέλος της θητείας του, ο απολογισμός του έργου του θα έχει για όλους μας θετικό πρόσημο…

* Ο Ηλίας Τσιαμήτρος είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα