Στο χρήστη ναρκωτικών ουσιών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς θεραπευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να επιβληθεί μειωμένη ποινή, εφόσον έχει διαπράξει το αδίκημα της ληστείας, υπογραμμίζεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε εφετειακή απόφαση.
Με την εφετειακή απόφαση είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών, 32χρονος χρήστης ναρκωτικών, ο οποίος πριν από 13 χρόνια με την απειλή
μαχαιριού έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάντα αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, ο χρήστης με μαχαίρι απείλησε υπάλληλο καταστήματος ότι θα τον σκοτώσει και αφαίρεσε το ζαντολάστιχο.
Διευκρινίζεται, ότι στη νομική επιστήμη, όποιος προσπαθεί να αφαιρέσει αντικείμενο ή αντικείμενα με την απειλή κατά της ζωής διαπράττει το αδίκημα της ληστείας και όχι της κλοπής.
Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση ολοκλήρωσης θεραπευτικού προγράμματος απεξαρτήσεως από τον χρήστη ο οποίος έχει διαπράξει εγκλήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, επιτρέπεται να ζητηθεί να του αναγνωριστεί ως ελαφρυντική περίσταση αυτή της ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προκειμένου να επιβληθεί κατά την επιμέτρηση μειωμένη ποινή.
Αντίθετα, δεν μπορεί να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε όσους με επιτυχία μεν έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά έχουν διαπράξει ληστεία ή όλα τα άλλα εκείνα εγκλήματα που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Ν. 3459/2006.
Στην προκειμένη περίπτωση οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3459/2006, 3727/2008 κ.λπ.), δεν μπορεί να αναγνωριστεί στον απεξαρτημένο ως ελαφρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής η ολοκλήρωση επιτυχώς εγκεκριμένου (σύμφωνα με το νόμο) θεραπευτικού προγράμματος συντήρησης και απεξάρτησης.
Την ίδια στιγμή η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», με ανακοίνωσή της, «καταδικάζει ως απαράδεκτη την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας (φυλάκιση 4 χρόνια χωρίς αναστολή) για τον απεξαρτημένο, 32 χρόνων Κ.Ρ., που πριν από 13 χρόνια, ενώ βρισκόταν στη χρήση έκλεψε μία ζάντα αυτοκινήτου!».
«Δείγμα αναλγησίας του κράτους και γενικότερα της Πολιτείας απέναντι σε όσους καταφέρνουν να κερδίσουν την δύσκολη μάχη της απεξάρτησης, έρχεται σε μια δύσκολη εποχή να περάσει στην κοινωνία το ολέθριο μήνυμα ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται καλά και η θέση του ακόμα και αφού απεξαρτηθεί, είναι στη φυλακή» συνεχίζει η ανακοίνωση της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Για ποια απεξάρτηση μπορούμε να μιλάμε πλέον, όταν οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να στείλουν στη φυλακή ένα νέο παιδί που κατάφερε να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και να παραμείνει καθαρός, επί τριάμισι χρόνια μέχρι τώρα, έχοντας διαμορφώσει, με τη βοήθεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και ιδανικά;”
Και καταλήγει η «18 ΑΝΩ»: «Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές, πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα; Μήπως τέτοιες εξοντωτικές ποινές που καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων δεν είναι παρά μία προειδοποίηση προς ολόκληρο το κοινωνικό σώμα, ότι τελικά όλα αντιμετωπίζονται μόνο στο πνεύμα μιας χωρίς όρια καταστολής;”
Πηγή: skai.gr