Τεράστιο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου δώσει αύριο “ψήφο εμπιστοσύνης” στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Μέσα στις εξαιρετικά κρίσιμες επόμενες μέρες για το μέλλον της χώρας, η Greenpeace απευθύνει έκκληση στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος να μην αγνοήσει μία τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μπροστά της. Στο αυριανό Συμβούλιο Περιβάλλοντος η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια από πράσινους πόρους, εφόσον ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι Ευρωπαίοι εταίροι του συμφωνήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής.

Η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών σε 30% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 (από 20% που ισχύει σήμερα), θα δημιουργήσει κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη κατά την περίοδο 2013 – 2020 που θα αναζωογονήσουν την αναπτυξιακή και την κοινωνική πολιτική της χώρας.[1] Η ελληνική κυβέρνηση ήδη υποστηρίζει[2] το στόχο αυτό, απαιτούνται όμως περισσότερες πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί συμφωνία.

‘Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ που μπορεί να κατευθύνει στην απεξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα, τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα ανάπτυξη και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την επικράτεια’, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη[3], η αναβάθμιση του στόχου σε 30% θα συμβάλει πανευρωπαϊκά έως το 2020:

στη δημιουργία 6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας,

την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 620 δισεκατομμύρια ή κατά 6%

την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων από το 18% στο 22% του ΑΕΠ.

την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

H Greenpeace καλεί τον Έλληνα Υπουργό να εντείνει τις προσπάθειες της Ελλάδας, ώστε η Ευρώπη να αναβαθμίσει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών σε 30% μέσα στο 2011.

________________________

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Η Ελλάδα μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων έχει την ευκαιρία να αντλήσει κεφάλαια από τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και να τα κατευθύνει σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές με προστιθέμενη αξία (και όχι σε μαύρες τρύπες). Αντιθέτως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που δεν αναβαθμιστεί ο στόχος του 30% κινδυνεύει με κατάρρευση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής σήμερα. Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία.

2. Τον Μάρτιο, οι υπουργοί περιβάλλοντος από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία με κοινή ανοιχτή επιστολή υποστήριξαν το στόχο αυτό.

Πηγή: greenpeace.org