Στο «κυνήγι» των 10.000 φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστάνε τα 37 από τα 42 δισ. τα οποία περιμένει η εφορία βγήκε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσκληση σε όσους πολίτες έχουν μεταφέρει το τελευταίο διάστημα τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να το δηλώσουν αυτοβούλως και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, αν σε αυτές υπάρχουν «κενά», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι πια προσιτά και θα γίνουν έλεγχοι.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία θα οδηγήσουν άμεσα σε σύναψη σύμβασης η οποία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση με άρση του τραπεζικού απορρήτου να πληροφορηθεί ποιά είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αϊβαλιώτη για την κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε τροπολογία που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η οποία και θα καταργεί φορείς του δημοσίου που έχουν ήδη, όπως είπε, περιληφθεί στη συμφωνία με τους πιστωτές μας.
Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να στέλνει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό, γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιον που δεν έχει στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα να στηρίξει τη χώρα την κρίσιμη στιγμή. Πατριωτικό καθήκον είναι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών».
Και πρόσθεσε με… νόημα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σχετικά με τη συμβολή ιδιωτών για την είσπραξή τους: «(…) Από τα 42 δισ. ευρώ, τα 37 τα οφείλουν 14.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ουσιαστικά 10.000 οφείλουν 37 δισ. και τα υπόλοιπα τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι (…) Θα εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά τα 10.000 πρόσωπα, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, δηλ. δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές».
Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοίχημα, δήλωσε ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που τα θέτει υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο. Ένα μέρος θα γίνεται μέσω του ΟΠΑΠ και ένα μέρος μέσω ειδικών αδειών που θα δημοπρατηθούν.
Πηγή: newstoday.gr