Στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών, η οποία όμως δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες, αναφέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.
Συμφωνα με τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Παπανδρεου δηλωνει ότι “θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά”.
Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές: «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, εμφανιζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποφεύγοντας να ορίσει ημερομηνία – στόχο. Όπως σημειώνει, σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός ζητάει δε, να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ Ταμείου και ΕΕ σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και θεωρεί λογική τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.
«Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε άλλο απόσπασμα προαναγγέλλει την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
«Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.
Την Πέμπτη πραγματοποιείται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζήτησε ανοιχτά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού.
Πηγή: skai.gr